ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κτήμα Τράχωνες

συγκέντρωση-διαμαρτυρίας-για-το-κτήμ-301218

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, κάτοικοι και φορείς του δήμου Αλίμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο κτήμα των Τραχώνων από εταιρεία γερμανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το δήμο, επί ένα χρόνο η εταιρεία απαγορεύει την είσοδο στους μαθητές που θέλουν να επισκεφθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται μέσα στα όρια του κτήματος Τραχώνων, το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της.

Μέσα στο κτήμα βρίσκεται το κέντρο του δήμου της αρχαίας Αθήνας «Ευώνυμον» καθώς και ένα από τα τρία απομείναντα ανοιχτά ρέματα της Αττικής, ιδιαίτερης φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς.

Επίσης, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί η εταιρεία έχει απαγορεύσει στους κατοίκους την επίσκεψη στον ιερό βυζαντινό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, μέσα στο κτήμα των Τραχώνων, το οποίο είναι ένα μοναδικό μνημείο, ακέραιο σωζόμενο, στα νότια προάστεια της Αθήνας. Η εκκλησία έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ στο εσωτερικό της κοσμείται με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Οι κάτοικοι και ο δήμος Αλίμου ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, την εφαρμογή του νόμου 3028/2002 για την πρόσβαση των πολιτών σε μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και την άμεση έναρξη αρχαιολογικών μελετών ώστε να αναδειχθούν και να προστατευτούν οι αρχαιότητες που βρίσκονται μέσα στο κτήμα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου