ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση με τροπολογία για μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών

αναστάτωση-με-τροπολογία-για-μεγάλες-301210

Στην αφαίρεση δύο επίμαχων διατάξεων ενδιαφέροντος του υπουργείου Οικονομικών, από τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε εκπρόθεσμα το απόγευμα στη Βουλή, προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, κατόπιν διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης για σκανδαλώδη εύνοια των μεγάλων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Προσερχόμενος ωστόσο αργότερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απέδωσε σε «παραδρομή» την ανακοίνωση του κ. Ταγαρά, δηλώνοντας πως «σε συνεννόηση με τους υπογράφοντες υπουργούς, η τροπολογία θα συζητηθεί».

Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είχε προκαλέσει αρχικά αντιδράσεις, αν και είχε κατατεθεί εκπρόθεσμα, δεδομένου ότι περιέχει μία πανθομολογούμενα θετική πρόβλεψη: Όσοι είχαν καταθέσει τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και θέλουν να άρουν το καθεστώς της ακινησίας τους, δεν οφείλουν πλέον να καταβάλλουν όλο το ποσόν των τελών κυκλοφορίας, αλλά μονάχα το κομμάτι του χρόνου που τους αναλογεί από τη στιγμή της επανακυκλοφορίας του οχήματος και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε επαινέσει τη συγκεκριμένη παράγραφο, λέγοντας πως «είμαστε αντιπολίτευση, αλλά όχι παράλογοι – και δεν μπορούμε παρά να πούμε “ναι” σε μια λογική ρύθμιση».

Η πληρέστερη εξέταση όλων των παραγράφων της τροπολογίας ωστόσο, οδήγησε την αντιπολίτευση σε διαμαρτυρίες και σε εκκλήσεις προς τους προεδρεύοντες της συνεδρίασης να απορρίψουν τη συζήτησή της.

«Το σημείο 6 είναι φωτογραφική φαύλη υπουργική τροπολογία υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών πετρελαιοειδών, οι οποίες, αντί να έχουν κυρώσεις για τη μη τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, τους δίνεται παράταση. Πρόκειται για βιομηχανία παραγωγής σκανδάλων με υπουργική βούλα» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

«Η τροπολογία έχει κατατεθεί τις 5 παρά τέταρτο το απόγευμα – και μέσα στη θετική διάταξη που υπάρχει, έχουν προστεθεί όλα τα αρνητικά σημεία. Πρόκειται για ξεκάθαρη, καραμπινάτη τροπολογία ξεπλύματος συμφερόντων» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς.

Την έκδηλη δυσφορία της εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Βουλής (προτεινόμενη από τους ΑΝΕΛ), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ αργότερα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κληθείς να σχολιάσει την αντικανονική, εκπρόθεσμη εισαγωγή της τροπολογίας, παρατήρησε πως «επειδή επί 15 μέρες θα είναι κλειστή η Βουλή, ίσως να είναι αναγκαίο να ψηφιστούν κάποιες ρυθμίσεις».

Η ανάπτυξη της επίμαχης διάταξης από τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται στη συνέχεια της συνεδρίασης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου