ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μια μικρή ελληνική εταιρεία από την Καλαμάτα πρωτοπορεί στην Ευρώπη και πήρε βραβείο καινοτομίας

πώς-μια-μικρή-ελληνική-εταιρεία-από-τη-298775

Με την πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου, βράβευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια μικρή ελληνική εταιρεία, η οποία εδρεύει στα περίχωρα της Καλαμάτας.

Η Βασίλης & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «μικρών οργανισμών» για την καινοτομία της να παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς)

Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι εν λόγω μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1968 με την επωνυμία «Κλήμης Κλημεντίδης- Ασβεστοποιία- Πυρηνόσκονη» στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ασβέστη και ασβεστοπολτού. Με τη σημερινή επωνυμία, η εταιρεία από το 1992 ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση ενός νέου προϊόντος από το κουκούτσι (πυρήνα) της ελιάς, του πυρηνοκάρβουνου.

Σήμερα πλέον, αποτελεί μία μονάδα παραγωγής πυρηνοκάρβουνου υψηλών προδιαγραφών με τη χρήση ως καύσιμης ύλης του πυρηνόξυλου και με ετήσια παραγωγή περίπου 700 τόνων. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου, το πυρηνόξυλο, καίγεται ατελώς. Τα υπολείμματα της καύσης δεν διατίθενται σαν απόβλητα στο περιβάλλον, αλλά αναμιγνύονται με νερό, πρεσάρονται και μετά ξηραίνονται για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου (μπρικέτες).

Βραβεύτηκαν επίσης οι εξής εταιρείες και οργανισμοί: HR Βjörkmans Εntrémattor AB (Σουηδία), Sächsische Βildungsgesellschaft Dresden mbH και Umweltbundesamt (Γερμανία), Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία), Aeropuerto de Menorca Aena-Aeropuertos S.A. (Ισπανία).

Οπως τονίστηκε, όλοι οι νικητές διακρίθηκαν, επειδή εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση σε μια οικονομία ανακύκλωσης με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων.
Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία του ευρωπαϊκού προγράμματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Φέτος ήταν υποψήφιοι 29 εταιρείες και φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές επελέγησαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δημαρχείο του Ανόβερου, στο πλαίσιο της έκθεσης «πράσινης» τεχνολογίας Industrial GreenTec Fair.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου