ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: “Δεν αποκλείεται lockdown – Έρχονται δύσκολα Χριστούγεννα“

βατόπουλος-δεν-αποκλείεται-lockdown-έρχο-297182

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο lockdown καθώς αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλα μέτρα τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

O καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε δύσκολα τα Χριστούγεννα που έρχονται και επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από την συμπεριφόρα μας σαν οργανωμένη κοινωνία. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς.

Συμπλήρωσε πως όσο υπάρχει αριθμός ανθρώπων που είναι ευάλωτοι στον ιό και όσο έχουμε ανεμβολιαστους, τόσο τα κρούσματα αυξάνονται.

Αναφορικά με την κορύφωση του κύματος, είπε πως ένα κύμα κρατάει δύο – τρεις μήνες και πως αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα το οποίο εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει. Ωστόσο, σημείωσε πως πάντα ο ιός μας εκπλήσσει αλλάζοντας την συμπεριφορά του.

Για να αποφύγουμε το lockdown, συνέχισε, πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ενώ η “κοκκινη” γραμμή για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο έχει να κάνει από την κατάσταση στο σύστημα υγείας, όπως το αν δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να νοσηλευτούν άνθρωποι.

Αναφορικά με το πώς θα επιλέγεται ο ασθενής για την θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται αυτή η χορήγηση. Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας με το εμβόλιο και ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για να προλάβουν την πανδημία αλλά για τους αρρώστους ενώ το μήνυμα είναι να μην έχουμε κρούσματα.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου