ΕΛΛΑΔΑ

Μάρδας: Οι λάτρεις της μιζέριας μίλησαν ειρωνικά για το «θερινό Νταβός»

μάρδας-οι-λάτρεις-της-μιζέριας-μίλησα-29542

Την εκτίμηση ότι «οι λάτρεις της μιζέριας αντιμετώπισαν την πρόταση για το “θερινό Νταβός” πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο» εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, το βράδυ της Τετάρτης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος, δε, στην άλλη πρότασή του για τους πρόσφυγες – επενδυτές, σημειώσε ότι απευθύνεται σε Σύρους επιχειρηματίες και ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες συνεργασίες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση με τα capital controls, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν επηρεάζουν άμεσα την τουριστική κίνηση. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, παρουσιάστηκε βέβαιος ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2015.

Ειδικότερα, για τους πρόσφυγες – επενδυτές δήλωσε: «Αναφερόμουν σε επιχειρηματίες. Ότι υπάρχουν πράγματι υπάρχουν. Έχουν γραφτεί σε εφημερίδες, για αγορά μιας εταιρείας από Σύρους πρόσφυγες. Ότι έχουν χρήματα κάποιοι από αυτούς, έχουν. Εγώ αναφέρθηκα σε επιχειρηματίες, σε ανθρώπους που έχουν λεφτά».

«Ως εκ τούτου όπου υπάρχουν χώροι προσφύγων όπου δεν υπάρχουν χρήματα, αυτοί οι χώροι δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρότασης. Το ζητούμενο είναι εφόσον κάποιοι έχουν χρήματα και είναι πρόθυμοι να τα τοποθετήσουν σε αυτή τη χώρα, μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε. Υπήρχε πρόταση που κατατέθηκε, υπάρχουν διάφοροι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας», σημείωσε.

«Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι δεν αναφέρονται σε επένδυση, αλλά στα χρήματα που έχουν στα χέρια τους. Το 9% τοις εκατό του συριακού πληθυσμού ήταν χριστιανοί. Όπως ξέρετε πολλές χώρες υπάρχουν που αναζητούν τέτοιους πρόσφυγες, και κυρίως επιστήμονες», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Αναφορικά για τα capital controls, υπογράμμισε ότι «μπορείς να βγάλεις 420 μετρητά» και «κινείς όσα θέλεις ηλεκτρονικά εντός της χώρας». Πρόσθεσε πως κάποιοι από αυτούς αγόρασαν ολόκληρη ναυτιλιακή εταιρία και ήθελα να αγοράσουν και τρία πλοία μέσα στο 2015.

Σχετικά με το «θερινό Νταβός», ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το Νταβός είναι μία ωραία προσπάθεια. Ενθουσίασε πολύ κόσμο. Κάποιοι είπαν ότι είναι φαραωνικό έργο. Είναι όμως μία επένδυση της τάξης του 9,6 δισ. στην Αιγιλεία. Δεν θα πάρουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό της χώρας. Θα χτιστεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

»Δεν χρειάζεται να υπάρχει βιασύνη για κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη χώρα. Το εγχείρημα περπατά. Το παρουσίασα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος μου υπέδειξε κάποια πράγματα πολύ χρήσιμα. Υπάρχει κόσμος, εθελοντές, από το οικονομικό επιμελητήριο, από το τεχνικό επιμελητήριο, νομικοί που βρίσκονται γύρω μας και το περπατάνε».

Για τις εργασίες στην Αιγιλεία σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. «Χρειάζεται ένα στρατηγικό πλάνο. Προκάλεσε έναν ενθουσιασμό η συγκεκριμένη πρόταση σε μία περίοδο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μία περίοδο που θα ήθελε να βρίσκεται. Οι λάτρεις της μιζέριας το αντιμετώπισαν πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο. Δεν θα ακούσουμε άτομα που τρομάζουν όταν ακούνε ότι πάει να γίνει κάτι διαφορετικό στη χώρα», είπε.

Συνέχισε λέγοντας: «Καταρχάς το νησί δεν θα εξυπηρετήσει ένα συνέδριο έξι ημερών. Θέλουμε να κάνουμε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, εκεί να γίνονται συνέδρια οικονομολόγων. Το ίδιο οι γιατροί, οι νομικοί. Το νησί θέλουμε να το κρατήσουμε ζωντανό όλη τη χρονιά».

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε και στην άλλη πρότασή του για το «κονσέρτο Μπιγιονσέ», που δεν πήρε τελικά σάρκα και οστά, εξηγώντας: «Όταν ήμουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους μου τηλεφώνησε η κυρία Κουντουρά και μου είπε θέλω 21 εκατ. για τη διαφημιστική καμπάνια. Γυρίζω και τις λέω: “Δεν θα σου δώσω ψάρια, αλλά θα σου μάθω έναν τρόπο να ψαρεύεις”. Και μου λέει: “Τι εννοείς”; Και τις απαντώ: “Έλα να σου πω ένα εκπληκτικό σχέδιο που έχω”. Και ήταν αυτό το κονσέρτο με την Μπιγιονσέ.

»Ένα κονσέρτο που θα μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς πολλά χρήματα, ή με ελάχιστα χρήματα, όπου τα μηνύματα που θα βγάζε αυτό το κονσέρτο θα μπορούσε να ήταν διαφημιστικά μηνύματα σε όλες τις χώρες του κόσμους για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια. Έδωσα αναλυτικότατη πρόταση στην κυρία Κουντουρά».

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρότεινε μία λύση στην κ. Κουντουρά αλλά «αυτή δεν θα σας την πω. Θα δούμε πως θα περπατήσει. Ο καθένας έχει το πρόγραμμα του».

Ωστόσο, προχώρησε σε μια αποκάλυψη: «Ένα μικρό στοιχείο θα σας πω. Δεν έχει πρόβλημα ένας μεγάλος ηγέτης, που θα στείλει μία πρώτη φωνή, να χρηματοδοτήσει και αυτή την αποστολή. Δεν είναι πολλά χρήματα γι’ αυτόν. Όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος της Κίνας. Δεν είναι πολλά χρήματα για εκείνον να κάνει κάτι τέτοιο. Και επιπλέον θα στείλει και την πρώτη φωνή της χώρας του, σε μία εκδήλωση που θα γίνει κάτω από την Ακρόπολη. Αυτά όλα όμως τα αναλαμβάνει η κυρία Κουντουρα. Εγώ έδωσα αναλυτικό σχέδιο με τεχνικές λεπτομέρειες. Δύσκολο αλλά εφικτό εγχείρημα» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου