ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Οι τρεις στόχοι και τα τέσσερα στοιχήματα της κυβέρνησης

τσίπρας-οι-τρεις-στόχοι-και-τα-τέσσερα-291508

Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η υλοποίηση των στόχων αυτής αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα Μνημόνια, και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο «να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». Για την Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών και τα Μνημόνια, που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα μας, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις, τόνισε.

«Αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα είναι εφικτά παρά τις δυσκολίες είναι εφικτά να το καταφέρουμε σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η Βουλή, ας έχετε κατά νου, θα είναι αυτή που θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της οριστική έξοδο από την κρίση» έστειλε το μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραδέχθηκε ταυτοχρόνως πως ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος, «η νέα περίοδος που εισήλθε η χώρα μετά τη διαπραγμάτευση και μετά τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την Οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

«Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μάς έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης» σημείωσε και προσέθεσε πως μέσα σε αυτή την τετραετία, «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα». Περιέγραψε ειδικώς πως πρέπει: «να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μια κατεύθυνση δημοκρατικής αναγέννησης μετά από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία».

Ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως έγιναν τα πρώτα βήματα «από τη σκληρή περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης» και αποτυπώθηκαν στη συμφωνία με τους δανειστές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, «εγγράφει εντούτοις και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, εγγράφει μια άλλη αντίληψη ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης και τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «αποφασισμένος να συνεχίσει στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με διαφορετικές όμως προτεραιότητες».

Συνοψίζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας τις έθεσε σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Απομείωση χρέους
  2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
  3. Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Για την απομείωση του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Η κυβέρνηση θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Θα προτείνει επίσης ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μακρά περίοδο χάριτος ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η επενδυτική δραστηριότητα. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει έτσι το χαμένο έδαφος της πενταετίας.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση, μια και οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ διατηρήθηκαν και οι διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στον γκρεμό. «Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση ΠΔ είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπως είπε, συμπληρώνοντας πως αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μέτρου.

Αναφερόμενος σε επιμέρους στόχους της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά:

Για τη δημόσια διοίκηση

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη-δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ευρυζωνικότητας.

Για την ανεργία

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Για την υγεία

Ως προς τον χώρο της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

  • Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα
  • Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
  • Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
  • Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.
  • Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Μεγάλος και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας, προσέθσε, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη.

Για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους

«Δέσμευση και ύψιστη προτεραιότητά μας, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της 4ετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε στις 9.30 μ.μ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου