ΕΛΛΑΔΑ

Mετάλλαξη Όμικρον: Απορρίπτει lockdown η κυβέρνηση – «Σταυρόλεξο» τα μέτρα σε εστίαση

mετάλλαξη-όμικρον-απορρίπτει-lockdown-η-κυβέ-290896

«Καμπάνακι» έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί νέα δεδομένα και μπορεί να επισπεύσει τις αποφάσεις για πρόσθετα, νέα μέτρα. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν πως δεν εξετάζεται νέο lockdown, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Προς το παρόν το τοπίο παραμένει θολό, καθώς δεν είναι σαφές αν η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να δοθεί πίστωση χρόνου στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς υπάρχει μια σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης (μάλιστα φαίνονται και κάποια δειλά σημάδια αποκλιμάκωσης). Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, καθώς οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 647 και μέσα στο Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους 178 άτομα.

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών και τον τελευταίο μήνα παρατηρείται σημαντική βελτίωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από επτά εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση και 1,2 εκατομμύρια έκαναν και την αναμνηστική δόση. Με αυτούς τους ρυθμούς οι ειδικοί εκτιμούν πως τη νέα χρόνια θα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας, με εμβολιασμένο το 65% του συνολικού πληθυσμού (στους ενήλικες το ποσοστό είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο) και ένα 15% να έχει φυσική ανοσία λόγω νόσησης.

Οι οριστικές αποφάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέσα στις γιορτές θα ληφθούν εντός των επόμενων 10 ημερών και είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Το θέμα συζητείται ήδη σε συσκέψεις και υπάρχει «plan b» που θα ενεργοποιηθεί αν συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Η δύσκολη εξίσωση τις εστίασης και τα … μέτρα εν αναμονή

Να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση, που κυρίως «κοιτά» προς όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση όχι μόνο στους κλειστούς χώρους της εστίασης αλλά και σε σινεμά, θέατρα, μουσεία κ.α.

Ένα από τα βασικά θέματα που θα μπουν στη συζήτηση είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι για να προσέρχονται στην εργασία τους (απαιτούνται δύο την εβδομάδα). Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις όπου απαιτείται η προσκόμιση τεστ -για την είσοδο σε κλειστούς χώρους- αυτό να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες (αντί για τις 48 ώρες που είναι σήμερα).

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο τρόπος λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης. Στα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Προτάσεις έχουν υπάρξει και για αυστηρό ωράριο λειτουργίας, καθώς ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Ιρλανδία, Ολλανδία). Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση , καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν μέτρα που θα ανατρέψουν την καθημερινότητα των εμβολιασμένων.

Στο … μέτωπο της αγοράς εργασίας σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα υπάρξει αύξηση της τηλεργασίας.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου