ΕΛΛΑΔΑ

Με παραίτηση απειλεί η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου

με-παραίτηση-απειλεί-η-σύγκλητος-του-ο-290678

Τις παραιτήσεις τους θέτουν στην διάθεση του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου τα μέλη της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αναστάτωση επικρατεί για άλλη μια φορά στο Ίδρυμα, λόγω των επεισοδίων που καταγράφονται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό μέσα στον χώρο του Ιδρύματος μεταξύ μικροπωλητών και των αστυνομικών αρχών που τους καταδιώκουν.

Σε έκτακτη χθεσινή συνεδρίασή τους, τα μέλη της Συγκλήτου αποφάσισαν να «ενημερώσουν τον πολιτικό προϊστάμενο του Ιδρύματος υπουργό Παιδείας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή στους χώρους του Πανεπιστημίου, να τον θέσει προ των ευθυνών του και να του γνωστοποιήσει ότι οι παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου είναι στη διάθεσή του».

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) συνεδρίασε εκτάκτως και εξέτασε «την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Πανεπιστήμιο εξ αιτίας των βίαιων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Κεντρική Είσοδο επί της οδού Πατησίων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Δυστυχώς, ενώ διανύουμε την πρώτη από τις δύο εβδομάδες των τελετών ορκωμοσίας των τελειόφοιτων μας και στο Πανεπιστήμιο υπήρχε πλήθος κόσμου, επανελήφθησαν για πολλοστή φορά βίαια επεισόδια, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων για τη δίωξη του παραεμπορίου, δημιουργώντας συνθήκες που δεν επιτρέπονται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα ευρωπαϊκής χώρας» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

«Οι πανεπιστημιακές αρχές του ΟΠΑ επανειλημμένα έχουν τοποθετηθεί με αφορμή παρόμοια γεγονότα που έχουν συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά είναι υποχρεωμένες να επισημάνουν τα παρακάτω:
– Η νόμιμη επιδίωξη της αντιμετώπισης του παραεμπορίου δεν μπορεί να πραγματοποιείται στον περιβάλλοντα του Πανεπιστημίου μας χώρο με “πολεμικού” τύπου επιχειρήσεις, και μάλιστα εν ώρα ορκωμοσιών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

– Οι επιχειρήσεις αυτές παραλύουν τις προγραμματισμένες λειτουργίες και εργασίες του Πανεπιστημίου και προκαλούν ζημία στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο Ίδρυμα. Οι επιχειρήσεις αυτές δυσφημούν το Ίδρυμα, προκαλώντας του κόστος που δεν του αναλογεί» ανφέρουν οι πανεπιστημιακοί.

Για τους παραπάνω λόγους η Σύγκλητος αποφάσισε:

– Να ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών για την κατάσταση αυτή και τη ζημία που προκαλείται σε Δημόσιο Ίδρυμα.

– Να καλέσει για πολλοστή φορά τον υπουργό Παιδείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να μεριμνήσει, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας στα ΑΕΙ και βάσει του οποίου θα οργανωθούν και στελεχωθούν σε κάθε ΑΕΙ υπηρεσίες που θα επιλαμβάνονται θεμάτων ασφαλείας και προστασίας των μελών και της περιουσίας των Ιδρυμάτων».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου