ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό: Μετά από 8ωρη μάχη στο ΚΑΣ, 280 στρέμματα τα αρχαία

ελληνικό-μετά-από-8ωρη-μάχη-στο-κασ-280-στρ-288918
Με ψήφους 15- 1 το ΚΑΣ αποφάσισε πριν από λίγο την κήρυξη 280 στρέμματων ως αρχαιολογικής ζώνης στην έκταση του παλαιου αεροδρομίου του Ελληνικού. Ο συγκεκριμένος χώρος θα πλησίον της Λεωφόρου Βουλιαγμένης κοντά στο αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ.

Εκείνο που μένει αυτή τη στιγμή να αξιολογηθεί είναι το πού βρίσκονται αυτά τα 280 στρέμματα και πόσο και σε ποιο βαθμό ενδέχεται να δυσκολέψουν την επένδυση, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακή είναι η πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση (15 υπέρ προς 1 κατά), κάτι που μαρτυρά πως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πείστηκαν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο να καμφθούν οι ακραίες και σκληρές φωνές έπαιξε η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, η οποία συνέβαλε στο να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη απόφαση. Σημειώνεται ακόμη ότι η απόφαση ελήφθη μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας σχεδόν οκτώ ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις, η μία είναι εκείνη που επικράτησε και αφορά την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 (280 εν τέλει) στρεμμάτων και άλλη που δεν υπερψηφίστηκε αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 700 στρεμμάτων.

Η ψηφοφορία έγινε επί αυτών των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου