ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο – μπλόκο στην παιδική πορνογραφία

νομοσχέδιο-μπλόκο-στην-παιδική-πορν-288383

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που επιχειρεί να καταπολεμήσει την παιδική πορνογραφία, καθώς και τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών.

Με το νέο νομοθέτημα όχι μόνο αυστηροποιούνται οι σχετικές ποινές, αλλά για την καταπολέμηση του φαινομένου προβλέπεται απενεργοποίηση και φραγή σε επιλήψιμες ιστοσελίδες, ενώ αντιμετωπίζονται όλα τα νέα τεχνολογικά μέσα διάδοσης (Διαδίκτυο, κινητά κ.λπ.). Το νομοσχέδιο, που υλοποιεί σχετική οδηγία της ΕΕ, προβλέπει νέες μορφές αδικημάτων, όπως έχουν καταγραφεί διεθνώς.

Ετσι τιμωρείται η παραγωγή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού με κάθε τεχνολογικό μέσο με φυλάκιση 2-5 ετών και πρόστιμο 30.000-300.000€, που αυξάνεται σε κάθειρξη 5-10 ετών εάν γίνεται κατ’ επάγγελμα ή συνήθεια ή με εκμετάλλευση ανάγκης, ασθένειας (π.χ. διανοητικής, ψυχικής). Αν οι πράξεις είχαν ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται κάθειρξη 10-20 ετών (και ισόβια σε περίπτωση θανάτου).

Με το νέο πλαίσιο τιμωρούνται για πρώτη φορά (φυλάκιση 1-5 ετών) η εν γνώσει θέαση παιδικού πορνογραφικού υλικού με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, καθώς και η «πορνογραφική παράσταση» όταν εξωθεί ή παρασύρει κάποιος έναν ανήλικο να συμμετάσχει σ’ αυτήν, παρακολουθώντας ή διοργανώνοντας (απειλείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών).

Με βαριές ποινές και πρόστιμα 50.000-200.000€ τιμωρούνται και όσοι ψάχνουν παιδιά μέσω Η/Υ, κινητών κ.λπ. με στόχο την αποπλάνηση και πορνογραφία, ενώ με λουκέτο και εξοντωτικά πρόστιμα απειλούνται εμπλεκόμενοι φορείς (π.χ. κατασκηνώσεις, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.λπ.) εάν τελέστηκε προς όφελος, για λογαριασμό τους κ.λπ. αδίκημα κατά ανηλίκου από εκπρόσωπό τους.

Στα «όπλα» για την εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων αξιοποιούνται όλες οι σύγχρονες ανακριτικές μέθοδοι. Παράλληλα απαγορεύεται για 5 χρόνια η άσκηση επαγγέλματος όταν ο καταδικασμένος έρχεται σε επαφή με παιδιά.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου