ΕΛΛΑΔΑ

Τα διεθνή δικαστήρια δεν είναι λύση για αποζημιώσεις

τα-διεθνή-δικαστήρια-δεν-είναι-λύση-γι-288375

«Οι Ελληνες δεν θεωρούμε ένοχο το γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ’ Ράιχ. Οχι μόνο δεν τον θεωρούμε ένοχο, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε και τη φιλία μεταξύ μας».

Με αυτήν την πρόταση ξεκίνησε τη χθεσινή ομιλία του στους μαθητές και τους αποφοίτους της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ο Μανώλης Γλέζος, θέλοντας να τονίσει ότι 70 χρόνια μετά το τέλος της Κατοχής οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Οπως επανέλαβε, αυτές ξεπερνούν συνολικά τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εστω και αν η οφειλή ήταν μόνο ένα μάρκο, θα έπρεπε να πληρωθεί ως εγγύηση ότι στο μέλλον δεν θα γίνουν παρόμοια εγκλήματα», τόνισε.

Οπως εξήγησε, πλέον απορρίπτει, ως μη συμφέρουσα για την Ελλάδα, την προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Ανέφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο, με την οποία κρίθηκε ότι η διαφορά πρέπει να λυθεί σε διακρατικό επίπεδο.

«Τα διεθνή δικαστήρια συγκροτούνται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και οι ισορροπίες δεν είναι προς όφελος της χώρας μας», εξήγησε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου. «Βρισκόμαστε σε μη εμπόλεμη κατάσταση. Αν υπογραφεί η συνθήκη ειρήνης, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει τις οφειλές της. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να πιέσει η χώρα».

Αντί για την καταβολή χρημάτων, ο κ. Γλέζος πρότεινε να αναλάβει η Γερμανία το κόστος για τα έργα που κάνουν οι εταιρείες της στην Ελλάδα. Είπε, επίσης, πως θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα σίτισης και στέγασης των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών που σπουδάζουν στη Γερμανία.

Απέρριψε, ακόμα, τις αιτιάσεις της γερμανικής πλευράς ότι το θέμα των οφειλών ανήκει στο παρελθόν. «Αν είναι έτσι, γιατί πριν από τρία χρόνια η Γερμανία αξίωσε και έλαβε αποζημιώσεις από την Τσεχία για τους Σουδίτες;», αναρωτήθηκε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια αναδρομή ολόκληρης της ζωής του λέγοντας στους μαθητές, οι οποίοι κατέκλυσαν το αμφιθέατρο της σχολής, ότι οι δύο χώρες έχουν το ιστορικό υπόβαθρο και μπορούν να σηκώσουν το βάρος της δημιουργίας μιας νέας Ευρώπης.

«Ως παραστάτες, Ελλάδα και Γερμανία μπορούμε να δημιουργήσουμε το βάθρο για να φτιαχτεί η νέα Ευρώπη. Η ιστορία χτυπάει την πόρτα και λέει στους δύο λαούς να προχωρήσουμε», είπε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου