ΕΛΛΑΔΑ

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ από κανάλια για τις τηλεοπτικές άδειες

νέες-προσφυγές-στο-στε-από-κανάλια-για-287528

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν σήμερα αιτήσεις που στρέφονται κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και της τιμής εκκίνησής τους, που καθορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μια.

Ειδκότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Σκάι και Star Channel και ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Όλοι οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Ακόμη αναφέρουν, ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου