ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά διαβατήρια

πώς-δρούσε-το-κύκλωμα-με-τα-πλαστά-διαβ-286240

Το ζευγάρι των αστυνομικών της Ασφάλειας, ο ομογενής παραβατικός που ψάρευε πελάτες, τα 200 και πλέον ταυτοποιημένα πλαστά δελτία ταυτότητας, οι κατά παραγγελία μάρτυρες, αποτελούν τα κομμάτια της υπόθεσης με το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων σκληρών κακοποιών που «ξεδοντιάστηκε» από τους «Αδιάφθορούς» της ΕΛ.ΑΣ. Η δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr ξεδιπλώνει λεπτομέρειες για τη δράση της ομάδας των επίορκων αστυνομικών που «ξέπλεναν» Αλβανούς ποινικούς βαφτίζοντας τους Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέσα από το διαβιβαστικό των 100 σελίδων που υπογράφει ο υποστράτηγος της υπηρεσίας «Εσωτερικών Υποθέσεων» Ηλίας Κοσσυβάκης, μία αστυνομικός διευθυντής, ένας αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ένας αστυνόμος Α’ και δυο αστυνόμοι Β , της δικογραφίας που αποτελείται από 8088 σελίδες και συμπεριλαμβάνει 115 ψηφιακούς δίσκους με καταγεγραμμένες συνομιλίες αποτυπώνεται όλη η ακτινογραφία της οργάνωσης που δρούσε από το 2013 αποκομίζοντας κέρδη που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ!

Η αρχή του τέλους

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησε όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου «Στις 26 Ιανουαρίου 2021,προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας ο οποιος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία…, το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου. Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας… γεννηθέντα 26 Μαρτίου 1980 στην Αλβανία. Κατόπιν αυτού συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση. Δεδομένου ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν υπηρεσία μας είχε διενεργήσει προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με περιπτώσεις εκδόσεων ταυτοτήτων διαβατηρίων καθώς και άλλων δημοσίων εγγράφων σε αλλοδαπούς, προβήκαμε σε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο εποπτεύων την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέας εΕφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επιπλέον στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή – καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από τους…, οι οποίοι μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, ανερχόταν σε 30.000 € έως 35.000 €. Επιπρόσθετα στις 16 Απριλίου και 21 Ιουλίου 2021 περιήλθαν στην υπηρεσία μας νέες ανώνυμες επιστολές από άγνωστο αποστολέα, προφανώς όμως που επρόκειτο για τον ίδιο με το παραπάνω, καθώς σε συνέχεια αυτής περιέγραφαν με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν, ενώ περιέγραφαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Επειδή τα άτομα που αναφερόταν στις καταγγελίες είχαν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για αδικήματα παρόμοια με τα καταγγελόμενα, ενώ επιπλέον κατονομάζονταν αστυνομικοί ως εμπλεκόμενοι και ο καταγγέλλων παρείχε σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με την δράση τους, οι παραπάνω πληροφορίες κρίθηκαν βάσιμες και τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την συσχέτιση τους με την προκαταρτική εξέταση που ήδη διενεργούνταν. Από την πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας μας – άρσης απορρήτου επικοινωνιών εξετάσεις μαρτύρων, ειδικές ανακριτικές τεχνικές – προέκυψε ότι τουλάχιστον από το 2013 και έπειτα είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από έλληνες παλλινοστούντες πρώην χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου της αλλοδαπούς. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν η συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Στις επόμενες γραμμές αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί δελτίο ταυτότητας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε αστυνομική υπηρεσία, έχοντας μαζί του δύο φωτογραφίες, καθώς και έναν μάρτυρα της επιλογής του οποίος θα πιστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντα. Στη συνέχεια ο αρμόδιος αστυνομικός αναζητεί αυτεπάγγελτα μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εθνικού δημοτολογίου, τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αυτού – επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, Αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια –. Αφού εντοπιστεί το δημοτολόγιο του αιτούντα, ακολούθως ο αστυνομικός, απευθύνει τρεις ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν τυχαία – μέσω αλγορίθμου – σχετικές με τα στοιχεία του δημοτολογίου του προκειμένου να προβεί στην τακτοποίηση του ατόμου και εφόσον απαντηθούν σωστά, εκτυπώνεται η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφεται από τον αιτούντα, τον μάρτυρα ταυτοπροσωπίας, τον εκδότη αστυνομικό και τον διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας. Βασική και απροσπέλαστη προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου ταυτότητας αποτελεί, σύμφωνα με τα παραπάνω η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για τον σκοπό αυτό κύριο μέλημα των διευθυντικών μελών της οργάνωσης, αποτελούσε η εύρεση, της κατάλληλης μερίδας δημοτολογίου ανα την χώρα, προκειμένου, να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει μερίδα, είτε να εγγραφεί νέο μέλος σε αυτήν. Όπως προέκυψε στον τρόπο δράσης, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό, προμήθευαν με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά την οργάνωση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό επέλεγαν είτε μερίδες ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας και πιο πολύ η πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως αυτών, ήταν καταχωρημένες στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών, ως εκ του νόμου προβλέπεται, είτε μερίδες ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι κατείχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας.

Επιπλέον η οργάνωση χορηγούσε στους πελάτες αντίγραφα πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να δείξει την αποτελεσματική δράση της. Ακολούθως οι διευθύνοντες την οργάνωση, από κοινού με τους αστυνομικούς – μέλη αυτής, διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας. Για την πραγμάτωση αυτής, η οργάνωση είχε καθοδηγήσει από πριν τον πελάτη προκειμένου να δηλώσει ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση, η οποία εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου τμήματος, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί ο λόγος για τον οποίο αποτεινόταν σε αυτό, καθώς η εδαφική αρμοδιότητα του τόπου κατοικίας του πελάτη, είναι αυτή που ορίζει σε ποιο τμήμα ασφαλείας θα εκδοθεί ταυτότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι όλες οι δηλωθείσες διευθύνσεις στις οποίες αναζητήθηκαν η κατοχή των νέων ταυτοτήτων, ήταν άγνωστες, ενώ υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται, καθώς έχουν δηλωθεί σε πλήθος εκδόσεων.

Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφαλή έκδοση των δελτίων ταυτότητας ή διαβατήριο, όπως για παράδειγμα το να έχει εκδοθεί τέτοιο από τον πραγματικό κάτοχο των στοιχείων ή ο τελευταίος να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό ή να διώκεται, αστυνομικοί έκαναν έρευνα να τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής – βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας police online με την τελευταία αναζήτηση, να λαμβάνει χώρα συνήθως λίγο πριν την έκδοση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας και αποφεύγοντας παράλληλα την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν έχουν γίνει μεταβολές σε δελτία ταυτότητας, να τσεκάρουν αν συγκεκριμένα άτομα καταζητούνται ή αναζητούνται αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, αν υπάρχει σε βάρος τους οποιαδήποτε αναγγελία και εκκρεμότητες, αν εκκρεμούσαν σε εθνικό επίπεδο διωκτικά έγγραφα σε βάρος των ατόμων τα στοιχεία των οποίων θα χρησιμοποιούσε μελλοντικά η οργάνωση και τέλος, ο εκάστοτε αστυνομικός, είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν το άτομο του οποίου τα στοιχεία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ταυτότητας κατέχει οποιοδήποτε όχημα – αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα – και επιπλέον αν αυτό ήταν ασφαλισμένο.

Ο αρχηγός τα μελή και οι διάλογοι

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «ο αρχηγός της οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το έτος 2013, είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους, όπου ο καθένας ένεκα της επαγγελματικής του θέσης, είχε την κατάλληλη πρόσβαση και εξουσία ώστε να τροφοδοτεί την οργάνωση με πληροφορίες, έγγραφα καθώς και να παρακάμπτει διαδικασίες προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της. Ο ανωτέρω κατείχε διευθυντικό ρόλο, καθώς κάθε φορά ανάλογα με τις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες που υπήρχαν για την έκδοση του δελτίου, απευθυνόταν στον κατάλληλο μέλος της οργάνωσης. Εκείνος αποφάσισε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε την δράση της οργάνωσης ειδικότερα, σε εκείνον απευθύνονταν, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, άτομα τα οποία ήθελε να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ακολούθως εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη του πρότεινε τρόπους απόκτησης του εγγράφου καθώς και το κόστος που απαιτούνταν. Μετά τη συμφωνία ανέθετε σε κάποιο μέλος της οργάνωσης ή στρατολογούσε νέο να έχει τον ρόλο του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση. Ο αρχηγός, εντοπίζει τις κατάλληλες οικογενειακές μερίδες, μέσω δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε στους αστυνομικούς να εξακριβώσουν, μέσω αναζητήσεων στις βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας, εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προϋπάρχουσα ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας τα οποία προορίζονταν για τον πελάτη. Δεδομένου ότι η εχεμύθεια αποτελούσε βασικό θεμέλιο της οργάνωσης, ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας, παρίστατο είτε άτομα του στενού συγγενικού η φιλικού του κύκλου, τα οποία είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό με στόχο να δυσχεράνει το έργο των διωκτικών αρχών ως προς την σύνδεση των περιπτώσεων, είτε άτομα τα οποία υποδεικνύει ο πελάτης είτε ακόμα και ο ίδιος.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του αρχηγού ναι υπάλληλο του ληξιαρχείου του Δήμου Αχαρνών. Ο διάλογος αυτός αφορά σε δύο περιπτώσεις αλλοδαπών για ταυτότητες που εκδόθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων στις 22 και 28 Σεπτεμβρίου 2021 αντίστοιχα. Όπως προέκυψε από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, Ο αρχηγός συνομιλεί με την υπάλληλο και αναφέρουν τα εξής:
Υπάλληλος: κατάλαβα του… πήρα οικογενειακή.
Αρχηγός: ωραία.
Υπάλληλος: πότε θα το πάρεις;
Αρχηγός: μετά από μισή ώρα μπορώ; Γίνεται στις οκτώ;
Υπάλληλος: ναι ναι. Καλά. Εντάξει. Έγινε.

Η συνομιλία τον Αλβανο

Σε ένα άλλο σημείο από της παρακολούθησης των αστυνομικών ο αρχηγός όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δέχεται τηλεφώνημα από έναν αλβανό ιππικό γεννηθέντα το 1984 ο οποίος ήταν κάτοχος δελτίου ταυτότητας με ονοματεπώνυμο… και του ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «πες του, άμα μου έχει συμβεί ζημιά στα χαρτιά τα δικά μου, θα του γ@@@την μάνα πες του, όπως στο λέω»

200 περιπτώσεις

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις περιπτώσεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό από την έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ «προέκυψαν συνολικά 200 περιπτώσεις, οι οποίες προήλθαν από την δράση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης. Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω:

Στη σελίδα 65 του διαβιβαστικού των 100 σελίδων, αναφέρεται ότι στις 11 Ιανουαρίου 2019 το τμήμα ασφαλείας Βύρωνα, ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι λίγες ημέρες πριν την τρία 31 Δεκεμβρίου 2018 ο… συνελήφθη στην Ολλανδία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Όπως προέκυψε από την δακτυλοσκόπηση του, είχε καταχωρηθεί από τις αρχές Γερμανίας και Τσεχίας, ως υπήκοος Αλβανίας με τα στοιχεία… γεννηθείς το 1977 στην πόλη Βλόρε Αλβανίας. Έπειτα από την αλληλογραφία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την αντιπαραβολή τόσο των δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και φωτογραφιών, προέκυψε ότι ο κάτοχος του δελτίου ταυτότητας, ταυτίζεται με τον ανωτέρω υπήκοο Αλβανίας. Κατά την σύλληψη του από τις ολλανδικές αρχές, εκκρεμούσαν σε βάρος του στην χώρα μας: ένταλμα σύλληψης 26 Μαΐου 2016, ενταλμα σύλληψης του 29ου ανακριτή τακτικού τμήματος πρωτοδικείου Αθηνών για σύσταση και συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών. Την από 2 Ιουνίου 2017 απόφαση του Τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών την από 20 Απριλίου 2018 απόφαση του πενταμελούς εφετείου Αθηνών. Για τα ανωτέρω εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές. Όπως προκύπτει από το αρχείο της υπηρεσίας μας ο συγκεκριμένος διώκεται σήμερα με ένταλμα σύλληψης καθώς και με απόφαση μονομελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή η 51 χιλιάδες ευρώ για διακίνηση ναρκωτικών.

Η καταγγελία για τη Ρωσίδα στη Γλυφάδα. «Να έχετε τον νου σας!»

Στις 16 Απριλίου γίνεται μια καταγγελία στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που αναφέρει τα εξής: «Τελευταία ταυτότητα που έβγαλε ο αρχηγός ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γλυφάδα. Πήγανε κι αυτός ο… Και κανα δυο ακόμα την Παρασκευή το μεσημέρι, κατά τις δυόμιση που είχαν φύγει όλοι και βγάλανε ταυτότητα σε μια γυναίκα γύρω στα 50, Ρωσίδα, με ξανθά κοντά μαλλιά. Η ταυτότητα πήγε 25 χιλιάρικα. Ο ταυτότητας της Γλυφάδας πήρε τα 10. Μάρτυρας ήταν ένας Καζακστάν ως απ’το Μενίδι ο…. Λένε ότι θα τις βγάλουν Και διαβατήριο. Γι’ αυτό διαβατήρια θα πάρει ένα πεντοχίλιαρο. Την άκρη με τον αστυφύλακα στη Γλυφάδα, την έχει ο κουμπάρος του αρχηγού, και απ’ ό,τι έμαθα είπαν ότι θα βγάλουν κι άλλη ταυτότητα τον Μάιο πάλι εκεί και θα συνεργαστούν όλοι μαζί ξανά. Να έχετε το νου σας…»

Αράχωβα

Το κύκλωμα όπως προκύπτει από την έρευνα των αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ είχε απλώσει τα πλοκάμια του παντού. Ένα»παράρτημα» λειτουργούσε και στην κοσμοπολίτική και χιονισμένη Αράχωβα. Όπως αναφέρεται στις 8 Ιανουαρίου 2021, εκδίδεται από το Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου – Αράχοβας – Αντικύρας ένα δελτίο ταυτότητας σε μία γυναίκα γεννηθείσα το 1992, στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας παρίσταται μία γυναίκα γεννηθείσα το 1973 στην Κιργιζία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που έχει η αλλοδαπή πελάτισσα με την αρχιφύλακα του συγκεκριμένου τμήματος αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Αλλοδαπή: Ε! Αυτά δεν θέλω όμως, να μπλέξω με τίποτα. Πρέπει να κάνουμε κάτι, κάποιο χαρτί να υπογράψω γιατί δεν θέλω καθόλου να μπλέξω. Ειλικρινά σου λέω.

Αστυνομικός: Ναι. Τελοσπάντων, εντάξει καλά θα το κοιτάξω ρε παιδάκι μου απλώς εγώ είπα, τον διοικητή λέω την έβαλα την κοπέλα λέω άγνωστοι φίλη μου, αλλά χωρίς να λέω να έρθει, δεν του είπα ότι ήρθες. Αυτό στο είπα απ’ την πρώτη φορά. Ότι δεν τους είπα ότι έχεις έρθει στο τμήμα ακόμα εκεί για να βάλεις την υπογραφή.

Αλλοδαπή: έπρεπε τουλάχιστον να με πάρεις τηλέφωνο να με ενημερώσεις χωρίς. Δηλαδή τώρα να μου ήρθε μπαμ αυτό και δεν μου αρέσει καθόλου κατάλαβες.

Αστυνομικός: το ξέρω, το ξέρω. Μα δεν το περίμενα ρε…. Να σου να σου να σου πω κάτι. Έχει τύχει ας πούμε, Και άλλοι από την Αράχοβα πω δεν έχουν φέρει μάρτυρα και λέω να βάλουμε κάποιο γνωστό. Και τους έχω βάλει. Εντάξει δεν έχει τύχει τώρα, στραβώσει από κει που δεν το περιμένεις να σου πω την αλήθεια.

Φέσια μισού εκατομμυρίου στην εφορία

Στη σελίδα 78 του διαβιβαστικού αναφέρονται τα εξής: Από την υπηρεσία μας εξετάστηκε μάρτυρας ο οποίος καταθέτει, ότι το 2018, πείστηκε από τον αρχηγό και ένα μέλος και έκανε έναρξη μιας μικρής επιχείρησης λίαν οίκου εμπορίου καθαριστικών τη Θεσσαλονίκη, δίχως ποτέ να την λειτουργήσει ο ίδιος. Όπως διαπίστωσε, λίγο καιρό αργότερα, είχε οφειλές στην εφορία ύψους 560.000 €, γεγονός για το οποίο έχει υποβάλει έκκληση στο τμήμα ασφαλείας άνω Λιοσίων. Επιπλέον περιγράφει με λεπτομέρειες την διαδικασία κατά την οποία το 2018 έπειτα από πρόσκληση μέλους υπό την εποπτεία του αρχηγού και με την υπόσχεση αμοιβής 500 €, αφού προηγουμένως αναγνώρισε εικονικά ως κόρη του, μια άγνωστη προς αυτόν γυναίκα υπήκοο Ρωσίας, ακολούθως μετέβη με τον αρχηγό και την κοπέλα στο τμήμα ασφαλείας ομόνοιας όπου δίχως να υπογράψει πουθενά εκείνη, παρέλαβαν την ταυτότητα της από τον πολιτικό υπάλληλο…. Προκειμένου, Να πραγματοποιηθεί η έκδοση, ο υπάλληλος, βεβαίωσε ψευδώς τα στοιχεία της κοπέλας.

Ο Αλβανός φυγόποινος δολοφόνος αστυνομικού

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση Αλβανού υπηκόου, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην δικογραφία διωκόταν διεθνώς για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία αστυνομικού, η οποία έλαβε χώρα στην Αλβανία. Ο συγκεκριμένος για να «καθαρίσει», απευθύνθηκε σε μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει ταξιδιωτικά έγγραφα – ταυτότητα και διαβατήριο – και το έκανε αυτό όπως ανέφερε ο ίδιος για να μπορεί να διαμένει στην Ελλάδα, δίχως να είναι εφικτή η εκτέλεση της σε βάρος του πίνεις και να είναι με αυτόν τον τρόπο κοντά στους συγγενείς του που διέμεναν στην χώρα. Έτσι λοιπόν με τη βοήθεια της εγκληματικής οργάνωσης, αφού πρώτα εξασφάλισε απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση, Κατόπιν σχετικής υποδείξεις, μετέβη στα Χανιά, που με τη βοήθεια αστυνομικών – μελών της οργάνωσης, προμηθεύτηκε ταυτότητα έλληνα πολίτη με καινούργιο πλέον ονοματεπώνυμο.

Ανύπαρκτοι και πεθαμένοι μάρτυρες

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «σημαντική, για την δράση που είχε αναπτύξει οργάνωση, μέσω της αστυνομικού του τμήματος Διστόμου – Αράχοβας – Αντικύρας είναι η μαρτυρία του διοικητή του συγκεκριμένου τμήματος. Πιο συγκεκριμένα 18 Ιουνίου 2021 η συγκεκριμένη αστυνομικός, είχε εκδώσει δελτίο ταυτότητος σε άτομα με συγκεκριμένα στοιχεία. Την επόμενη μέρα ο διοικητής του τμήματος, δέχτηκε τηλεφώνημα από το διοικητή του τμήματος ασφαλείας Μενιδίου, ο οποίος ανέφερε, ότι λίγες μέρες πριν είχαν συλλάβει έναν αλβανό οποίος είχε στην κατοχή του δελτίο ταυτότητας με τα ίδια στοιχεία και αποπειράθηκε να εκδώσει νέο. Ο αλβανός, ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει έναντι 50.000 ευρώ, το συγκεκριμένο δελτίο, από έναν Πόντιο με το όνομα «Δημήτρης». Με αφορμή αυτό το περιστατικό, έγινε έλεγχος με εντολή του διοικητή, στις εκδόσεις ταυτοτήτων που έχουν γίνει από την συγκεκριμένη αστυνομικό. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψαν οκτώ συνολικά περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται στην παρούσα και είχαν ήδη εντοπιστεί από την υπηρεσία μας, ενώ άξιο μνημεία είναι το γεγονός ότι σε επικοινωνία που είχε ο διοικητής του τμήματος με άτομα που φέρεται να έχουν περαστεί ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας στις παραπάνω περιπτώσεις, όλοι τους δήλωσαν ότι ουδέποτε παρέστησαν, ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί σε μια περίπτωση ο μάρτυρας είχε αποβιώσει. Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις, εκτός από μία περίπτωση πραγματοποιήθηκαν κάθε υπέρβαση του ωραρίου του γραφείου ταυτοτήτων του τμήματος και σε χρόνο όπου τόσο δική της όσο και υπεύθυνος αστυνομικός για την λειτουργία του γραφείου απουσίαζαν, ενώ υπογραφή του διοικητή είχε πλαστογραφηθεί».

Το μοτίβο της πλαστογραφίας εφαρμοζόταν όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών και στο τμήμα της Γλυφάδας όπου εκεί η διοικητής όπως κατέθεσε τους «Αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της σε συγκεκριμένα δελτία ταυτότητας.

Ξέπλεναν σκληρούς κακοποιούς και δολοφόνους

Στη σελίδα 87 του διαβιβαστικού αναφέρεται και το «ξέπλυμα» που έκανε το κύκλωμα των διεφθαρμένων ενστόλων σε σκληρούς κακοποιούς και δολοφόνους. «Το σύνολο των σεσημασμένων με τους οποίες προσομοιάζουν οι εικονιζόμενοι στα δελτία ταυτότητας, όπως προεκτέθηκε αναλυτικά, παρουσιάζουν έντονο ποινικό παρελθόν, καθότι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν κατά περίπτωση ένα αναφέρεται σε συγκεκριμένο αλβανό ο οποίος καταζητούνταν διεθνώς από τις αρχές Γαλλίας και Ρωσίας, για αδικήματα της θαλάσσιας πειρατείας, εγκληματικής οργάνωσης, παράνομης κατακρατήσεις, και ανθρωποκτονίας.
– Αλβανος κακοποιός κατηγορούμενος για υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, Για διακίνηση ναρκωτικών και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης σε κατάστημα της χώρας.
– Αλβανος κακοποιός για διακίνηση ναρκωτικών, εγκληματική οργάνωση, ηθική αυτουργία σε απελευθέρωση κρατουμένου, απόδραση, υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης, πλαστογραφία, σε βάρος του είχε εκδοθεί απόφαση ισόβιας απέλασης και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών ενώ είχε συμμετοχή σε εμπλοκή με αστυνομικούς κάνοντας χρήση πολεμικού τυφεκίου.
– Κακοποιός για ψευδή ανωμοτί κατάθεση, απόδραση κρατουμένου, απείθεια, κλοπή, χρήση πλαστού εγγράφου, λαθρεμπορία, παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών και νόμου περί όπλων, ληστεία και ανθρωποκτονία αστυνομικούς στην Αλβανία, ένεκα του οποίου διωκόταν με ένταλμα σύλληψης με σκοπό την έκδοση του.
– Αλβανος για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία, παράβαση του νόμου περί όπλων και νόμου περί αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και τραυματίστηκε θανάσιμα κατόπιν δολοφονική επίθεση σε βάρος του με πυροβόλο όπλο τις 16.11. 2021.
– Κακοποιός που καταζητούνταν διεθνώς από τις αρχές της Ρωσίας, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία.
– Κακοποιός για κλοπές, ληστείες, πλαστογραφία, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, του νόμου περί όπλων και νόμου περί αλλοδαπών.
– Κακοποιός για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και απείθεια.
– Κακοποιος που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για ιδιαίτερα διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών.
– Κακοποιός για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης σε κατάστημα κράτησης της χώρας και σε βάρος του διατάχθηκε η ισόβια απέλαση.

Ταυτότητες και για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Στη σελίδα 89 του διαβιβαστικού αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι «πλήθος δελτίων ταυτότητας που εκδόθηκαν από την δράση της εγκληματικής οργάνωσης και αναφέρονται στην παρούσα, χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση αριθμού φορολογικού μητρώου, την έκδοση διπλώματος οδήγησης ακόμα και την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Η ακριβής αντιστοίχιση των παρανόμως εκδοθεντων δελτίων ταυτότητας με τους μετέπειτα εκδοθέντες Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου και την εκάστοτε έναρξη επιχειρήσεων, καταγράφεται αναλυτικά στην από 29 Νοεμβρίου 2021 Έκθεση Ανάλυσης Περιπτώσεων Έκδοσης Δελτίων Ταυτότητας που συνυποβάλλεται. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε κατά την εξέταση του ο…..,. ο οποιος όπως αναφέρθηκε παραπάνω είχε απευθυνθεί στην εγκληματική οργάνωση, για την έκδοση δελτίου ταυτότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία με τα οποία είχαν εκδώσει δελτίο ταυτότητας για τον ίδιο, για να πραγματοποιήσουν έναρξη επιχείρησης, που είχε εμπλοκή σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων. Ο μάρτυρας, κλήθηκε για απολογία ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά στις 29 Απριλίου 2020 όπου και ανέφερε ότι μέλος της οργάνωσης παραδέχτηκε στον ίδιο πως τα στοιχεία, της ταυτότητας που του είχαν εκδώσει, τα είχαν χρησιμοποιήσει και σε άλλα άτομα εκ των οποίων το ένα είχε λάβει δάνειο και χρωστούσε χρήματα στο κράτος. Από την υπηρεσία μας απευθύνθηκε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σκοπό τον προσδιορισμό της γενικότερης κατάστασης των εταιρειών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δελτία ταυτότητας και την ύπαρξη τυχόν οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Από τις απαντήσεις που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση του….., ο οποίος με τη χρήση δελτίου ταυτότητας προέβη στην έναρξη επιχείρησης με διακριτικό τίτλο….., για την οποία προέκυψαν οφειλές προς το Δημόσιο στο προσωπικό ΑΦΜ του εκ της συμμετοχής του στην άνω επιχείρηση ύψους 442.139,86 ευρω!

Έφοδοι

Στην σελίδα 91 του διαβιβαστικού τον «Αδιάφθορων» αναφέρεται αναλυτικά και η επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 30ης Νοεμβρίου. Τότε, διενεργήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 20 κατηγορούμενοι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στο γραφείο του αστυνομικού αξιωματικοί τμήματος των δυτικών προαστίων όπου μάλιστα είχε βάλει στο κόλπο και τη σύζυγο του η οποία ήταν η αρχιφύλακας που εξέδιδε τα πλαστά δελτία, βρέθηκε το ποσό των 320.050 €. Σε οικίες που χρησιμοποιούσε ο αλβανός αλλά και σωματική έρευνα που του διενεργήθηκε βρέθηκαν μεταξύ Άλλον το ποσό των 284.900 €, το χρηματικό ποσό των 515 £, 12 κινητές τηλεφωνικές συσκευές, ένα περίστροφο, 202 φυσίγγια πυροβόλου όπλου. Παράλληλα βρέθηκε σκόνη ναρκωτικής ουσίας πιθανώς κοκαΐνη συνολικού μεικτού βάρους 10 γραμμαρίων, ναρκωτική ουσία πιθανώς ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 4 γραμ. και μία ζυγαριά ακριβείας.

Απολογίες και ποινικό παρελθόν

Οι κατηγορούμενοι όπως αναφέρεται στην δικογραφία αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες, δεν αρνήθηκαν ότι γνώριζαν ο ένας τον άλλον και μάλιστα ένας εκ των κατηγορουμένων ανέφερε ότι είχε μεταβεί συνολικά δύο φορές στο τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου προκειμένου να μάθει από τον διοικητή του τμήματος νεότερα που θα προκύψει σχετικά με την εξαφάνιση της αδερφής του που είχε λάβει χώρα στο παρελθόν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων όπως αναφέρεται στην δικογραφία στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για τα εξής αδικήματα:

– Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για πλήθος ποινικών αδικημάτων, πως απόπειρα κλοπής, απάτη, η νομοθεσία περί επιταγών καθώς και παιγνίων, Ενώ το 2019 συνελήφθη από το τμήμα ασφαλείας Βύρωνα για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απλή συνέργεια σε υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης.

– Ένας εκ των συλληφθέντων έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, αρπαγή, βιασμό καθώς και της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική οργάνωση. Επιπρόσθετα έχει κατηγορηθεί για υπόθεση πλαστογραφίας, απάτες ενώ και αυτός έχει συλληφθεί το 2018 για συνέργεια σε απόπειρα υφαρπαγής ψεύδους βεβαίωσης.

– Ένας τρίτος συλληφθείς κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παράβαση υγειονομικών διατάξεων και νομοθεσία περί παιχνιδιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με έτερο συλληφθέντα, ο συγκεκριμένος έχει καταδικαστεί και εκτίσει ποινή κάθειρξης για ληστεία, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ψεύδη ανωμοτί κατάθεση, ενώ έχει κατηγορηθεί για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τέλος σε βάρος ενός άλλου εκ των συλληφθέντων στο παρελθόν έχει υποβληθεί έγκληση για σωματική βλάβη από αμέλεια. Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του κυρία Παρασκευή Δημητριάδου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περάσει το κατώφλι του ανακριτή το Σάββατο προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου