ΕΛΛΑΔΑ

ΔΗΜΑΡ: Κίτρινη κάρτα Κουβέλη σε Ψαριανό

δημαρ-κίτρινη-κάρτα-κουβέλη-σε-ψαριαν-282961

Κίτρινη κάρτα δείχνει η ΔΗΜΑΡ στον κ. Γρ. Ψαριανό έπειτα από τις δηλώσεις του στον Βήμα FM οι οποίες προκάλεσαν αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ. «Η ανακίνηση σε καθημερινή βάση ανύπαρκτων θεμάτων δήθεν εσωκομματικής δημοκρατίας, υπονομεύει αντικειμενικά τις εκλογικές προοπτικές της Δημοκρατικής Αριστεράς και λειτουργεί υπέρ αντίπαλων πολιτικών σχεδίων. Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι πλέον ανεκτό ό,τι χτίζεται με τόσο κόπο από χιλιάδες μέλη του κόμματος να “ξηλώνεται” χάριν εντυπωσιασμών, επικοινωνιακών στοχεύσεων και προσωπικών στρατηγικών», αναφέρει η ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου.

Ο κ. Ψαριανός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στην κριτική του κατά του κ. Κουβέλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι καταπατά την εσωκομματική δημοκρατία και συμβουλεύεται μια στενή ομάδα προσώπων τα οποία όπως είπε «ήρθαν την περασμένη Τρίτη στη ΔΗΜΑΡ». «Στην Ανανεωτική Αριστερά, η δημοκρατία δεν είναι προσχηματική ή πολυτέλεια. Ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και όλοι οι εθνάρχες ή ηγέτες έπαιρναν αποφάσεις και η δημοκρατία ήταν στοιχείο διακόσμησης. Στη ΔΗΜΑΡ είναι πυλώνας της ύπαρξής της και γι’ αυτό έφυγε από το σταλινισμό, το ΚΚΕ και το ’68. Είμαι στην Ανανεωτική Αριστερά από το ’72, από το Ρήγα. Ποτέ δεν παίρνονταν αποφάσεις πριν συγκροτηθεί ένα όργανο και στη ΔΗΜΑΡ έχει γίνει πολλές φορές αυτό. Ο κ. Κουβέλης, ο πρόεδρός μου, βγήκε στο Βελλίδειο και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Και συνεκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα δύο μέρες μετά, το Σάββατο. Για να αποφασίσουμε τι; Αυτό που είχε ανακοινώσει ο κ. Κουβέλης στο Βελλίδειο; Να μιλήσουμε επί του πρακτέου και για την ουσία της δημοκρατίας, με την οποία έχω μεγαλώσει; Περίμενα από τον κ. Κουβέλη να πει ότι επειδή η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, βγήκε εκβιαστικά, προτείνω στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να ψηφίσουμε παρών, γιατί κάποια τα δεχόμαστε και άλλα όχι – μην πούμε τώρα ποια είναι αυτά, τα γάλατα, τα ταξί, τα βανάκια των ξενοδοχείων ή οι τράπεζες. Κάποια από αυτά, όμως, είχαν αποφασιστεί και ήταν υποχρεώσεις απ’ όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση», είπε

Και πρόσθεσε: Δεν δήλωσα παρών διότι δεν θέλω να φέρω τον πρόεδρο και το κόμμα σε δύσκολη θέση. Εξηγώ τα πράγματα που έχω θέσει ευθαρσώς αρκετές φορές ενώπιον της ηγετικής ομάδας. Κορυφαίες αποφάσεις πάρθηκαν προσωπικά από τον κ. Κουβέλη και μια ομάδα δύο-τριών ατόμων που είναι δίπλα του. Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο. Η Εκτελεστική Επιτροπή που είναι επίσης κεντρικό όργανο, δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο. Κάποτε, υπήρχε ένας «πρωινός καφές», στον οποίο παίρνονταν έστω και εξωθεσμικά αποφάσεις από κάποια στελέχη του κόμματος. Τώρα, οι αποφάσεις παίρνονται εκτός από τον κ. Κουβέλη από μία επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού, στην οποία είναι κάτι άνθρωποι που ήρθαν την περασμένη Τρίτη στη ΔΗΜΑΡ. Και δεν το λέω εγώ, αλλά στελέχη που είναι στην Αριστερά 40 χρόνια… Είναι ο Π. Παναγιώτου, ο Χρ. Μαχαίρας, ο Χ. Καστανίδης, ο Γ. Τσαμουργκέλης, η Μ. Κοππά, ο Στ. Μανίκας, ο Μ. Σταυρακάκης. Διάφοροι άνθρωποι φίλοι μου, συμπαθητικοί, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ… Και ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν μιλάει με το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν θέλει πολύ πασοκίλα…Μερικοί από αυτούς, είχαν ψηφίσει πολλά μνημόνια, τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ τώρα – ενώ δεν έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο – φαίνεται έντονα αντιμνημονιακή. Τώρα, που τα μνημόνια τελείωσαν.

«Βρισκόμαστε συνέχεια ενώπιον ειλημμένων αποφάσεων», συνέχισε ο κ. Ψαριανός. «Και είμαστε σε μια περίοδο που η ΔΗΜΑΡ δεν είναι στα καλύτερά της και έχει χάσει, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, την εκλογική της βάση. Δεν είναι ίδια με το Μάιο και Ιούνιο του 2012, διότι η δεύτερη, του Ιουνίου, η μισή περίπου εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ ήταν αλλαγμένη, ενώ το Μάιο είχαν εκλεγεί με το σταυρό οι βουλευτές. Έκτοτε, από το 6,23%, έχει γίνει 1,5% – δύο παρά τέταρτο. Αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή, θα προσπαθήσουν κάποιοι να το χρεώσουν, όπως γίνεται σε σταλινικά κόμματα, στον «εσωτερικό εχθρό». Θυμηθείτε το αυτό. Κινδυνεύουμε και προς τις ευρωεκλογές πηγαίνοντας να υποστούμε σοβαρό πλήγμα. Δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλά ότι οι άνθρωποι που φεύγουν αναζητούν κάτι καλύτερο, που μπορεί να μην είναι, αλλά τους χάνεις. Και επειδή έχουν θυμώσει επειδή τους έχεις αδειάσει μία, δύο, τρεις ή πέντε φορές, δεν θα επιστρέψουν. Από την ημέρα της αποχώρησης από την κυβέρνηση – άσχετα αν συμφωνούν, διότι μπορεί και καλά να κάναμε – έχει γίνει μια αλυσίδα λαθών με τις επιλογές μας. Π.χ. στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, ο κ. Κουβέλης έλεγε ότι δεν του αρέσει η λέξη Κεντροαριστερά και του αρέσει ο όρος δημοκρατικός σοσιαλισμός. Και όμως, στο Βελλίδειο είπε 30 φορές τη λέξη Κεντροαριστερά και έμεινα άναυδος…»

Ο κ. Ψαριανός πάντως διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ . «Δεν αισθάνομαι στενάχωρα στη ΔΗΜΑΡ. Είναι το σπίτι μου και άλλοι πρέπει να αισθάνονται στενάχωρα. Είναι επίλυδες ή επισκέπτες, περαστικοί, που μπορεί και να εκλεγούν μεθαύριο, αλλά μετά από 2-3 μήνες θα φύγουν. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να μη λέγεται καν ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές και θυμηθείτε το.

Αν ήμουν να πάω προς την έξοδο, θα είχα πάει ήδη. Πρέπει να μου κλείσει κάποιος την πόρτα για να βρεθώ, αλλά δεν έχω σκοπό να το κάνω εγώ αυτό». Είπε ακόμα ότι θα ανακοινλωσει τις επόμενες ημέρες αν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής παραδίδοντας τη έδρα του λόγω του ασυμβίβαστου. «Θα ήθελα πολύ να είμαι υποψήφιος, να πάρουμε 5% και εγώ να διαφωνώ. Και αν πάρουμε 8%, θα κάνω μόκο και θα πάω να βρω τον Φώτη, τον Μαχαίρα, τον Παν-Παν και τον Μαυροκεφαλίδη ή τον Παπαθανασίου, τον Μαργαρίτη, τον Χατησωκράτη και τον Τσαμουργκέλη και να τους πω συγγνώμη, έκανα λάθος, έχουμε 8%. Αλλά αν έχουμε 2%, πρέπει κάτι να μας πουν», σημείωσε. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει δεδηλωμένη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο κ. Κουβέλης επισήμως το αρνείται, όπως και στελέχη της ηγετικής ομάδας, όμως υπάρχουν δευτερεύοντα στελέχη της ηγετικής ομάδας που είναι σχεδόν ΣΥΡΙΖΑ. «Φαίνεται ότι συζητείται μέσα στη ΔΗΜΑΡ ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θα είμαστε βοηθοί του. Λέγεται συγκεκριμένα ότι θα του κρατάμε τα γκέμια, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τσουμπουρτσουλούκι και γίνεται το μπάχαλο, για τους δείξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική, διότι υπάρχει κίνδυνος να μας ρίξουν στη δραχμή και να μας κάνουν Βενεζουέλα», αποκάλυψε.

Στην ίδια γραμμή αλλά σε ηπιότερους τόνους κινήθηκε και ο κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος(Βήμα FM), ο οποίος ερωτηθείς για τη στάση των δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Γρ. Ψαριανού και Β. Οικονόμου που αποσυσίαζαν στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι η απόφαση τους «σχετίζεται και με τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Κουβέλης στην κοινοβουλευτική ομάδα, όταν δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αυτό νομίζω ότι ενόχλησε τους δύο βουλευτές. Είναι πολύ καλύτερο να μην εξαγγέλλονται οι αποφάσεις, αλλά στην Ελλάδα πάντοτε οι πρόεδροι ανακοινώνουν τις αποφάσεις. Καλό θα ήταν να μη γίνεται αυτό, για να αποφευχθούν τριβές».

Για το θέμα αυτό όμως μίλησε και ο ίδιος ο κ. Β. Οικονόμου (Αlpha) εξηγώντας ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. «Εγώ είχα προτείνει να ψηφίσουμε παρών», είπε και κράτησε αποστάσεις «από τον τρόπο που κινείται η ΔΗΜΑΡ, από τη γενικότερη πορεία της και γι’ αυτό προτίμησα να μην συμμετέχω».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου