ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο της ΠΝΟ στο «European Express»

μπλόκο-της-πνο-στο-european-express-279729

Σε νέους ελέγχους σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα και τα οποία δεν θα επιτρέψει πιθανόν να αποπλεύσουν προχωρά και σήμερα, Παρασκευή, κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στα πλοία «Πρέβελης», «Βιτσέντζος Κορνάρος» και «Εuropean Express».

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών των πλοίων «Πρέβελης», και «Βιτσέντζος Κορνάρος» σε συνομιλία που είχαν με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ υποσχέθηκαν ότι το μεγαλύτερος μέρος των οφειλομένων θα έχει πληρωθεί στα πληρώματα έως το Πάσχα με πλήρη εξόφληση έως το τέλος Μαϊου. Έτσι τα απογευματινά δρομολόγια και των δύο πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά.

Για το «European Express» της NEL Lines, το οποίο είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 17.00, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΝΟ, «μετά από διαπίστωση της διοίκησης της ομοσπονδίας για τις οφειλές μηνών στο πλήρωμα του πλοίου της εταιρείας NEL Lines, τα μέλη του πληρώματος του εν λόγω πλοίου αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί το σημερινό δρομολόγιο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως «απεφασίσθη να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 08.00 συγκέντρωση των πληρωμάτων όλων των πλοίων της NEL Lines έξω από το πλοίο “European Express” και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό τον τρόπο αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων που προκύπτουν από την απλήρωτη εργασία και το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο».

Aπό την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως«ενημερώνουμε ότι το σημερινό δρομολόγιο Παρασκευής 28.3.2014 από Πειραιά προς Σύρο – Εύδηλο – Άγιο Κήρυκο – Φούρνους – Καρλόβασι – Βαθύ – Χίο – Μυτιλήνη – Λήμνο – Καβάλα και επιστροφή δεν θα εκτελεστεί. Οι 293 επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδεύσουν με το ανωτέρω πλοίο ενημερώνονται από την εταιρεία. Η εταιρεία εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την εξέλιξη αυτή και θα επανέλθει τη Δευτέρα 31.3.2014 με νεότερη ανακοίνωση για την εκτέλεση επομένων δρομολογίων του ανωτέρω πλοίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ το πρωί του Σαββάτου το πλοίο «Blue Star Ithaki» που αναχωρεί στις 7.30 από Πειραιά για Σύρο, Τήνο, Μύκονο θα συνεχίσει για Εύδηλο και Καρλόβασι και επιστροφή προκειμένου να εξυπηρετήσει επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το «Εuropean Express». Επίσης οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν ήδη μεριμνήσει για την κάλυψη της γραμμής που αφορά τη Λήμνο.

Πηγές από την ακτή Μιαούλη ανέφεραν ότι στελέχη της ΝΕL είχαν συνάντηση με στελέχη της τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να βρεθεί λύση στο προβλήματα της ρευστότητας μετά τη συμφωνία εξυγίανσης στην οποία προχώρησε η ακτοπλοϊκή εταιρεία. Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕL Γιάννης Αβραντίνης έχει θέσει στη διάθεση των μετόχων, αλλά και της τράπεζας την παραίτησή του και αναμένει επίσημη απάντηση.

Την Πέμπτη από κλιμάκιο της ΠΝΟ έγιναν έλεγχοι στα πλοία «Αχαιός», «Άγ. Νεκτάριος» και «Ποσειδών», στα οποία δεν διαπιστώθηκαν οφειλές και αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους ενώ έπειτα από διαβεβαιώσεις για τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών επέτρεψαν και τον απόπλου των πλοίων της ΑΝΕΚ «Κρήτη ΙΙ» και «Οlympic Champion».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων στα πληρώματα, είχε τονίσει ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να επιδείξει ανεκτικότητα σε οποιαδήποτε εταιρεία οφείλει. «Θεωρώ πως κανένας δεν πρέπει να δουλεύει για την “πλάκα” και οι απολαβές των εργαζομένων να καταβάλλονται έγκαιρα και πλήρως» είχε χαρακτηριστικά σημειώσει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου