ΕΛΛΑΔΑ

Πιθανή λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες

πιθανή-λήξη-των-πιστοποιητικών-εμβολ-276183

Τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εξετάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας τςη ΕΕ, που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης (7.12.2021) στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συμμετέχει για πρώτη φορά στο συμβούλιο της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πιθανότητα να αποφασιστεί η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού 9 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής πλευράς ταυτίζεται με την πρόταση της Κομισιόν και συγκεκριμένα, να ισχύει η λήξη του 9μηνου από τις 10 Ιανουαρίου και μετά. Όταν θα ανοίξουν τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε..

Στις ίδιες δηλώσεις ο Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση, και άρα τη λήξη των Covid Pass για διάφορες δραστηριότητες ακόμη και νωρίτερα από το εννεάμηνο.

«Από την πλευρά της Ελλάδος, θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα που έχουμε λάβει και τα οποία έχουν να κάνουν με περιορισμούς, ειδικά για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+ και δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, θα επισημάνουμε την ανάγκη επέκτασης της ενισχυτικής (τρίτης) δόσης σε όλους τους πολίτες, ενώ πιστεύουμε ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε συγκεκριμένα σήμερα πριν από την εισαγωγική ομιλία του.

Μιλώντας σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σημείωσε πως το τελευταίο δεκαήμερο το τέταρτο κύμα δείχνει να επιπεδώνεται, αν και τα κρούσματα βρίσκονται σε πορεία σταθεροποίησης και σχετικής μείωσης. Όσο για την επιβολή lockdown, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι εκτός των προθέσεων της κυβέρνησης ένα τέτοιο μέτρο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Κι αυτό παρά την πολύ υψηλή πίεση στις ΜΕΘ.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου