ΕΛΛΑΔΑ

Αρνητές κορονοϊού στην Αλεξανδρούπολη δεν αφήνουν 5 παιδιά να πάνε σχολείο

αρνητές-κορονοϊού-στην-αλεξανδρούπο-274088

Γονείς αρνητές του κορονοϊού στην Αλεξανδρούπολη φέρονται να μην αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέντε μικροί μαθητές (δύο του νηπιαγωγείου και τρεις του δημοτικού) δεν έχουν πάει στο σχολείο τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς γιατί δεν τους στέλνουν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για αρνητές του κορονοϊού, οι οποίοι αρνούνται να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self test η να τους φορέσουν την υποχρεωτική μάσκα.

«Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές, που επιλαμβάνονται του θέματος, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες και σε υπηρεσιακό επίπεδο, να μεταπειστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και στην εκπομπή «Άκου να δεις», ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι γονείς των συγκεκριμένων μαθητών δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες», συμπληρώνοντας πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».

Μακεδονία – Θράκη: Συνολικά 25 μαθητές εκτός εκπαίδευσης λόγω γονέων

Συνολικά για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 25 μαθητές δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω άρνησης των γονέων τους. Ανάμεσά τους υπάρχουν και μαθητές Λυκείου και με δεδομένο ότι οι λυκειακές τάξεις δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, μπορούν και να σταματήσουν εντελώς το σχολείο.

Έως και 2 χρόνια φυλακή για τους γονείς – αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Πλέον οι γονείς – κηδεμόνες μαθητών που δε μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις. Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησαν νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο

Όταν τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα τους, εξαιτίας των γονιών τους, ο διευθυντής εγγράφως τους ενημερώνει. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.

Πάντως, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς το διάστημα κατά το οποίο μαθητές είναι πολύ μεγάλο και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω των απουσιών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου