ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα για άνοιγμα καταστημάτων στις 26 Δεκεμβρίου

αίτημα-για-άνοιγμα-καταστημάτων-στις-26-269590

Το ενδεχόμενο τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν και την Κυριακή 26η Δεκεμβρίου εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί το δικαίωμα λειτουργίας και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου – πέραν των ήδη αποφασισμένων για 12 και 19 Δεκεμβρίου- ημερομηνία, η οποία ωστόσο προσκρούει στη θεσμοθετημένη αργία της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων. Εναλλακτικά το υπ. Ανάπτυξης εξετάζει την πιθανότητα να δώσει μια ακόμη Κυριακή εντός του Ιανουαρίου.

Το επιχείρημα των εμπόρων για τη λειτουργία των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή μέσα στον Δεκέμβριο είναι ότι έχουν ζημιωθεί τη φετινή χρονιά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό μετάδοσης της πανδημίας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Αναφέρει ότι με βάση τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της η ΕΣΕΕ αναφέρει πως η τελευταία Κυριακή του έτους συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Σε κάθε περίπτωση τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, όπως και την επόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου. Οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ενώ ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) προτείνει ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Πέννυ Κούτρα

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου