ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την αποτέφρωση νεκρών. Το άρθρο που ψηφίστηκε

ανοίγει-ο-δρόμος-για-την-αποτέφρωση-νε-269570

Μια πολύχρονη εκκρεμμότητα αυτή της αποτέφρωσης νεκρών ρυθμίζει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή. Πρόκειται για το άρθρο 139 του νομοσχεδίου με το οποίο χωροθετείται στον Ελαιώνα ο χώρος στον οποίο ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών (ΚΑΝ).

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα το νομοθετικό πλαίσιο είναι πια πλήρες και δεν χρειάζεται άλλη νομοθετική πρωτοβουλία πλην των σχετικών αδειών ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο ΚΑΝ στη χώρα μας. Επί της ουσίας η ρύθμιση καθορίζει τη χρήση χώρων γης.

Σύμφωνα με τη διάταξη 39 «…η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το νέο υπό έγκριση σχέδιο προεδρικό διάταγμα των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι κοινόχρηστοι χώροι στον Ελαιώνα με βάση τις υφιστάμενες χρήσης γης, μπορούν να είναι εν δυνάμει χώροι υποδοχής ΚΑΝ με την ταυτόχρονη προυπόθεση ότι καλύπτονται οι ανάγκες του ΚΑΝ σε κτίρια και αδόμητους χώρους με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς (συντελεστές δόμησης).

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να ρυθμιστεί το θέμα ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν υποβάλει και άλλοι δήμοι της χώρας. O uπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι στο μέλλον ΚΑΝ θα μπορούν να κατασκευάζουν και ιδιώτες.

Η δυνατότητα αποτέφρωσης είχε συναντήσει στο παρελθόν πολλά προσκόμματα τόσο από τοπικές κοινωνίες όσο και από την Εκκλησία. Αποτέλεσμα ήταν οι οικογένειες των αποθανόντων να μεταβαίνουν σε χώρες των Βαλκανίων γεγονός ψυχοφθόρο αλλά και δαπανηρό.

Την δραματική αυτή εμπειρια πέρασε πρόσφατα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά όταν απεβίωσε ο Λουκιανός Κελαηδόνης. Το άρθρο ψηφίστηκε σήμερα από ολα τα κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου