ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή κριτική Τσίπρα σε Σαμαρά για απουσία διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

σκληρή-κριτική-τσίπρα-σε-σαμαρά-για-απ-26783

Νέα ερώτηση προς τον Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας στη στρατηγική της προσωπικής πίεσης στον πρωθυπουργό.

Η ερώτηση αυτή τη φορά σχετίζεται με την οικονομική συνταγή, που εφαρμόζει το ΔΝΤ, την υστέρηση των εσόδων και το ενδεχόμενο νέων μέτρων και έρχεται σε συνέχεια της ερώτησης, που είχε καταθέσει προ ημερών ο κ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Εκείνη η ερώτηση δεν συζητήθηκε τελικά, λόγω της απουσίας του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, όμως η Κουμουνδούρου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρχει πλέον μία διαρκής και ανοιχτή πρόκληση – πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί και να υπερασπίσει την πολιτική του, ενώπιον του κοινοβουλίου.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι «η άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αποδεικνύει πως σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο μνημόνιο και στις ολέθριες συνέπειές του. Η κυβέρνηση Σαμαρά, ωσεί παρούσα στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αξιοποίησε ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί.

Επειδή η επιμονή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, επειδή η απουσία κάθε διαπραγμάτευσης ώστε να σταματήσει το βάρβαρο και αποτυχημένο πρόγραμμα έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή η υστέρηση εσόδων και η ύφεση προδιαγράφουν νέα μέτρα, όπως φαίνεται από τη μετάφραση του επικαιροποιημένου μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό «πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους», τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκ ευρώ και πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δις ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια».

Η ένταση της αντιπολίτευση αντίβαρο στην εσωκομματική πίεση

Η όξυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου και ως «φάρμακο» στις πληγές, που φαίνεται να ταλαιπωρούν το κόμμα, εξαιτίας της κριτικής, που δέχεται ο κ. Τσίπρας για δεξιά στροφή. Η αμφισβήτηση για την επιμονή της ηγεσίας στον αντιμνημονιακό αγώνα λαμβάνει διαστάσεις, καθώς πέραν της αριστερής πτέρυγας και άλλα στελέχη αμφιβάλουν για το πόσο ο κ. Τσίπρας, ειδικά μετά τα ταξίδια του σε Γερμανία και Αμερική, θα παραμείνει σταθερός στη γραμμή σύγκρουσης με τους δανειστές. Η κριτική μάλιστα, που άσκησε η Σοφία Σακοράφα στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, προκαλεί αναταραχή στην Κουμουνδούρου και γεννά φόβους για τη διεισδυτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου