ΕΛΛΑΔΑ

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού από τον Φ.Κουβέλη

βολές-κατά-πασοκ-και-ποταμιού-από-τον-φ-265171

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού άφησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση προς τιμήν των 181 προσωπικοτήτων των Τεχνών και των Γραμμάτων που στηρίζουν τη ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία. Παράλληλα, πρότεινε δράσεις για έναν «πολιτισμό της καθημερινότητας και της αλληλεγγύης», με σταθερό μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον νέο-ναζισμό.

«Μπροστά στην πρωτόγνωρη κρίση που δοκιμάζει τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, είναι σαφές ότι η τέχνη και η διανόηση οφείλει σήμερα να έχει μια σταθερή δημόσια παρέμβαση που θα φέρνει στο προσκήνιο την κριτική της κρίσης με θετικές προτάσεις και λύσεις, μακριά από λαϊκισμούς, εθνικιστικές εξάρσεις, κοινωνικούς αυτοματισμούς, μεταπολιτικά πειράματα και μιντιακά πυροτεχνήματα. Η ρηγμάτωση της κοινωνίας έχει οδηγήσει πλέον σε ανησυχητικά φαινόμενα που διαπερνούν το σύνολο των θεσμών, αποδυναμώνοντας την ίδια τη δημοκρατική συγκρότηση της δημόσιας σφαίρας. Η φτώχεια, η μαζική ανεργία, η δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς, η ανησυχητική άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι μέσω της δημιουργίας μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους ενεργούς πολίτες, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, στόχος είναι να συγκροτηθεί μια ευρεία συμπαράταξη. «Να εκφράσουμε αυτούς που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική αλλά και αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της αντιπολίτευσης με τους εύκολους αφορισμούς, τα συντεχνιακά αιτήματα, τον παρωχημένο κρατισμό. Στη συμπαράταξη μας έχουν θέση όλοι οι πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι. Όλοι οι πολίτες που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Που επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας», σημείωσε.

Αναγνωρίζουμε πως δεν θα είναι μια εύκολη πορεία, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Τα εμπόδια είναι γνωστά. Μας κατηγόρησαν, για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό, γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός ενιαίου τρίτου πόλου. Απαντούμε: Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Η ηγεσία του ΠαΣοΚ έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών και τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός. Εργαζόμαστε για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με άξονα την ευρωπαϊκή προοπτική, τη δημοκρατική μεταρρύθμιση και την κοινωνική συνοχή», εξήγησε.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ, αλλά το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Το νέο, συνέχισε, δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του, από την προβολή του, ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Γιατί τότε, ο θολός πολυσυλλεκτισμός και κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλαιοκομματικού παρελθόντος. Η πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως δημιουργεί χειραγωγημένους πολίτες.

Επιπλέον, επειδή όπως είπε η μάχη που δίνει η ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία δεν έχει ως αποκλειστικό όριο τις ευρωεκλογές, κάλεσε τους ενεργούς πολίτες, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, τους πανεπιστημιακούς, να στηρίξουν τον προοδευτικό πόλο σε μια μακρά και διαρκή πορεία, όχι μόνο για να αποδοκιμαστεί η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο ευθύνης και σταθερότητας έναντι της αντιπολίτευσης με την αντιφατική και λαϊκιστική πολιτική της.

«Είμαστε δύναμη της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, με το δικό μας διακριτό πολιτικό στίγμα και περιεχόμενο. Είμαστε σήμερα η υπεύθυνη προοδευτική αντιπολίτευση. Είμαστε η κυβερνώσα αριστερά που προτείνει λύσεις, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να αλλάξουμε τις πολιτικές. Έχουμε τη δική μας εναλλακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη, στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της χώρας. Θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα μιας νέας Ελλάδας μέσα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Εκφράζουμε την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο, με σταθερότητα και ομαλότητα, με συνεννόηση και όχι παραλυτική πόλωση. Διεκδικούμε την ισχυρή πολιτική εντολή του ελληνικού λαού, για να αλλάξουμε τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας», είπε ο κ. Κουβέλης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου