ΕΛΛΑΔΑ

Τα 800.000$, το τηλεφώνημα του ISIS και το «λάθος» στη μετάφραση

τα-800-000-το-τηλεφώνημα-του-isis-και-το-λάθος-264059

Συνεχίζεται το θρίλερ που με τον φερόμενο ως τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης o οποίος βρίσκεται από τις 10.00 το πρωί στον ανακριτή. Η Ελληνική Αστυνομία έχει επικοινωνήσει με την Interpol, τη Europol, και τις αρμόδιες Αρχές στην Τουρκία και τη Συρία ώστε να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για τη δράση του 32χρονου, που είναι ύποπτος για παλαιότερη συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και στον συριακό βραχίονα της αλ-Κάιντα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η συνήγορος του 32χρονου δήλωσε ότι θα ζητήσει 24ωρη αναβολή ώστε να γίνει περαιτέρω συλλογή στοιχείων, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει να έλθει στην Αλεξανδρούπολη η σύζυγος του συλληφθέντα ώστε να καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι στο κινητό του 32χρονου βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που τον εικονίζουν με βαρύ οπλισμό. Από τη μεριά της η δικηγόρος υποστήριξε ότι το υλικό αποδεικνύει πως ο εντολέας της δεν είναι σε καμία περίπτωση στέλεχος ή μαχητής του Ισλαμικού Κράτους. Προσέθεσε ότι ο 32χρονος ουδέποτε υπέγραψε την έκθεση κατάσχεσης και σωματικής έρευνας για τα εν λόγω βίντεο και τις φωτογραφίες.

Τι είχε δηλώσει στην αρχική του κατάθεση

Την πορεία της εμπόλεμης ζωής του στο πλευρό του Άσαντ, μετά στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, στην Αλ Νούσρα και στον ISIS, περιέγραψε στην αρχική του κατάθεσή ο 32χρονος κατηγορούμενος για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αποδίδοντας «λάθος» στην… μετάφραση για τους λόγους αναφορικά με την συμμετοχή του στον ISIS.

Την ίδια ώρα και η σύζυγός του φαίνεται να ανασκευάζει την καταγγελία της περί ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ο ίδιος αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στον Ανακριτή, όπου ενδεχομένως να ζητήσει νέα προθεσμία για να απολογηθεί.

Ο κατηγορούμενος πολύ πιθανόν να προσβάλει την απολογία του ως μη ορθώς μεταφρασμένη. Ο 32χρόνος παραδέχθηκε αρχικά ότι ήταν μαχητής του ISIS στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ Αλ Ζορ, όπου όμως έχασαν τη μάχη το Φεβρουάριο του 2014. Περιγράφει τον τραυματισμό του στο κεφάλι σε μία μάχη και την διαμονή του για δύο χρόνια στην Τουρκία, όταν νοίκιασε μαζί με άλλα πέντε άτομα ένα σπίτι στα Άδανα. Είχαν μαζί τους, όπως ισχυρίστηκε, τουλάχιστον 800 χιλιάδες δολάρια και πολλά όπλα. Τα χρήματα προορίζονταν για την αγορά πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και τον χρηματισμό κρατικών παραγόντων. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, στην ίδια πτέρυγα μάλιστα με τον Abo Shjaa, γνωστό αρχιτρομοκράτη, όταν και οι δύο απελάθηκαν στη Συρία.

Πληροφορίες τον θέλουν όταν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη να τον προσέγγισε… τηλεφωνικά ο ISIS, και εκείνος να προσέρχεται στην Γαλλική πρεσβεία προκειμένου να τον βοηθήσουν. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως παρότι μαχόταν για δύο μήνες στο πλευρό του ISIS, δεν ήθελε να ενταχθεί σε αυτόν.

Η «διαφωνία» του

Υποστηρίζει ότι αιτία της «διαφωνίας» του με τον ISIS ήταν η διαταγή μεταφοράς οκτώ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Ο 32χρόνος, αρχικά υποστήριξε ότι από το 2006 ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ και από το 2011 βρίσκεται στο πλευρό του ελεύθερου συριακού στρατού. Το 2012 εντάσσεται στο μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένη. Όταν τραυματίστηκε όπως περιγράφει μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, για περίθαλψη. Από τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι στο Μάρτιο του 2014 , πολεμά στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και στο πλευρό του ISIS.

Ο 32χρονος ισχυρίστηκε ότι πολεμούσε στη Ράκα εναντίον την συριακής κυβέρνησης όταν ο Amir Abulogman, αρχηγός του ISIS εκεί, του ζήτησε να μεταφέρει άτομα στην Ευρώπη. Τότε αποφάσισε να διαφύγει προς την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι έδωσε 500 δολάρια σε έναν Τούρκο αστυνομικό στη περιοχή Hawwar, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και μετά με λεωφορείο, πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρήκε τη σύζυγό του και το παιδί του. Με μία βάρκα πέρασαν στο Φαρμακονήσι.

«Δεν είναι ISIS»

Ο 32χρονος μέσω της συνηγόρου του Τριανταφυλλιάς Τσιούλπα, υποστηρίζει ότι δεν είναι μέλος ή στέλεχος του ISIS. Ισχυρίζεται ότι εκδιώχθηκε από τον Άσαντ, εντάχθηκε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, εκδιώχθηκε και από εκεί όταν τραυματίστηκε, καθώς θεωρήθηκε προδότης. Έφθασε στην Ελλάδα, πήγε αρχικά σε camp στον Πειραιά, και από εκεί στην Ειδομένη. Όταν έκλεισαν τα σύνορα, μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του σε δομές φιλοξενίας ΜΚΟ. «Στην συνέχεια στις 05-09-2017 έγινε σε βάρος του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, από τρίτο πρόσωπο, και όχι τη γυναίκα του, για την οποία μέχρι σήμερα η ποινή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως, πλην όμως κατά την καταγγελία αυτή, δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς η κάρτα ασύλου του χορηγήθηκε στις 19-09-2017, δηλώθηκε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και για το λόγο αυτό του απαγορεύθηκε η είσοδός του στη χώρα στης 15-10-2017, ενώ ήδη είχε λάβει κάρτα ασύλου και 2 μέρες πριν τη σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε έρθει για να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη για το άσυλο» δήλωσε η κ. Τσιούλπα.

Η συνήγορος υπεράσπισης αναφέρει ότι πρόκειται για στρατιώτη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και όχι για μέλος του ΙSIS, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία τρομοκρατική ενέργεια, ως δράστης από τις επίσημες διωκτικές αρχές παγκοσμίως όπως προκύπτει από τα διεθνή σήματα SIRENE, INTERPOL και EUROPOL. Επιπλέον τα 2 βίντεο που επικαλούνται ως ενοχοποιητικά σε βάρος του οι αρχές που βρέθηκαν στο κινητό του δείχνουν τον ίδιο τραυματία, και όχι κάποιον άλλο. Ενώ το υπόλοιπο υλικό είναι ουδέτερα βίντεο που δεν έχουν καμία σημασία για την ουσία της υποθέσεως η δε φωτογραφίες που έχουν συμπεριληφθεί δεν αποδεικνύουν καμία συμμετοχή του κατηγορουμένου στον ISIS, διότι σε όλες είναι με ακάλυπτο το πρόσωπό του, σε καμία δεν φαίνεται το χαρακτηριστικό λάβαρο του isis, τα χρώματα της στολής του είναι τελείως διαφορετικά από αυτά των μαχητών του ISIS.

[THETOC.GR]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου