ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλικό Πρακτορείο: Γιατί η τρόικα τραβά τα μαλλιά της στην Ελλάδα

γαλλικό-πρακτορείο-γιατί-η-τρόικα-τρα-262794

«Μια νύχτα διαπραγματεύσεων με την τρόικα (καταλήγει) πάντα χωρίς καμία συμφωνία με την Αθήνα. Αρκετές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έχουν γεφυρωθεί, αλλά άλλα σημεία που χρήζουν συζήτησης έχουν ανακύψει, όπως η απελευθέρωση πολλών τομέων της αγοράς, κυρίως αυτών του γάλακτος, των βιβλίων και των φαρμάκων, την απλούστευση των διαδικασιών για τις ομαδικές απολύσεις ή το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013». Αυτή είναι η εισαγωγή του άρθρου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τίτλο «Ελλάδα: Γιατί η τρόικα τραβά τα μαλλιά της».

«Η ελληνική κυβέρνηση που βασιζόταν σε μία συμφωνία με την τρόικα μέχρι και την Κυριακή, ματαίωσε και πάλι τις δικές της εικασίες και (αναγκάστηκε) να επεκτείνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) για την εκταμίευση της νέας δόσης, τη Δευτέρα» συνεχίζει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στη συνέχεια, στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι οι δύο πλευρές είναι «κοντά» και ότι θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Επίσης, επισημαίνεται ότι η ημερομηνία που είχε δοθεί στην Ελλάδα αρχικά ήταν η 10η Μαρτίου, η οποία όμως παρατάθηκε για τις 16 Μαρτίου. Τελικά, θα υπάρξει και άλλη παράταση.

Στο άρθρο, ο συντάκτης φροντίζει να επισημάνει ότι οι απαιτήσεις της τρόικας «είναι συστηματικά το αντικείμενο των αντιπαραθέσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της». «Αυτό είναι και το κλειδί για το ξεκλείδωμα των υπόλοιπων δόσεων του δεύτερου πακέτου δανεισμού» συνεχίζει το Πρακτορείο, προσθέτοντας: «Ένα δις ευρώ συμφωνήθηκε να δοθεί στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ελλάδα προσπαθεί αυτή τη φορά να βγάλει από τον πάγο τουλάχιστον 8,5 δις που απαιτούνται, πριν από τη λήξη ομολόγου του Μαΐου».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα σημεία της διαφωνίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Φθινόπωρο, έχουν στην πλειοψηφία τους καμφθεί, αλλά άλλα σημεία της διαπραγμάτευσης έχουν ανακύψει, όπως της απελευθέρωσης τομέων της αγοράς -συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των βιβλίων και των φαρμάκων-, της απλούστευσης των διαδικασιών ομαδικών απολύσεων και του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013».

Μάλιστα, στην κατακλείδα του ρεπορτάζ, παρατίθεται η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος επανέλαβε τη Δευτέρα πως η κατανομή του 1,5 και πλέον δις ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα αποφασίσει μόνη της για το πού θα διαμοιρασθεί, καθώς και με ποιον τρόπο. Τέλος, σημειώνεται με έμφαση πως «η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί την οποιαδήποτε (απαίτηση) των πιστωτών της δυόμισι μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, (οι οποίες είναι) δοκιμασία» για την κυβέρνηση.

Απόσπασμα του άρθρου

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου