ΕΛΛΑΔΑ

Ένα στα τέσσερα βρέφη θηλάζουν αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο

ένα-στα-τέσσερα-βρέφη-θηλάζουν-αποκλε-260238

Παρά τα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού για ολόκληρη τη ζωή, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με τη Unicef. Εφέτος, το θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που εορτάζεται από το 1996 την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, είναι: «Θηλασμός και εργασία – Ας το κάνουμε να πετύχει!».

Ο εορτασμός επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δράσεων, ώστε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των εργαζομένων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει θέσει ένα παγκόσμιο στόχο για την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μηνών, τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή.

Δυσκολίες για θηλάζουσες μητέρες

Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχιακή ή μερική απασχόληση – συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

Η Unicef και η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) επισημαίνουν πως για επαρκή προστασία της μητρότητας οι γυναίκες χρειάζονται χρόνο, χώρο και υποστήριξη. Πιο αναλυτικά, απαιτείται επαρκής άδεια μητρότητας με αποδοχές πριν και μετά τον τοκετό, με πρόβλεψη επιπλέον άδειας για πρόωρα ή ευάλωτα βρέφη, διαλείμματα με αποδοχές για το θηλασμό ή μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο εργασίας για θηλασμό.

Ακόμη, χρειάζονται βρεφικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας ή πλησίον αυτού, εγκαταστάσεις για άντληση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και κατάλληλο περιβάλλον για το θηλασμό. Τέλος, ως προς την υποστήριξη, οι γυναίκες χρειάζονται πληροφόρηση σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τη μητρότητα, θετική στάση από εργοδότες και συναδέλφους, πληροφόρηση για την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, υποστήριξη από τα σωματεία εργαζομένων και ασφάλεια για τη διατήρηση της εργασίας και έλλειψη διακρίσεων για λόγους μητρότητας και θηλασμού.

Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η Unicef Ελλάδος προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη την επικράτεια, ώστε να διευρυνθούν οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Αναγνωρίστηκαν από τη Unicef και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία Αττικόν και ΠΓΝ Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» καθώς και η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «Μητέρα» ως νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη, που τηρούν τα δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Αυτά ψηφίστηκαν ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την ΠΟΥ και τη Unicef προτρέποντας κάθε κέντρο υγείας για τα εξής:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας

2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής

3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού

4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση

5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους

6. Να μη παρέχεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους

7. Διευκόλυνση της πρακτικής «rooming in», δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα

8. Ενθάρρυνση του θηλασμού, όταν το μωρό το αποζητά

9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα, όταν το μωρό θηλάζει

10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική

Περισσότερα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, τα 10 βήματα κ.ά. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Unicef Ελλάδος στο: www.unicef.gr/bfweek

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου