ΕΛΛΑΔΑ

«Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα»

η-ενσωμάτωση-της-κριμαίας-στη-ρωσία-δ-259759

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία, επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία και την πραξικοπηματική κατάληψη της διακυβέρνησης από αντιδραστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή των ναζιστών, που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τον ουκρανικό λαό.

Χαρακτηρίζει «μνημείο υποκρισίας» τη στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία, αφού «είναι οι ίδιες δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας», στις επεμβάσεις «σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη», «στην οργάνωση πραξικοπημάτων εναντίον κυβερνήσεων που δεν τους ήταν αρεστές», ενώ «το ίδιο επιχείρησαν στη Συρία και τώρα στην Ουκρανία».

«Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία ούτε αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτή την επέμβαση, ούτε θα λύσει ουσιαστικά κανένα από τα πραγματικά προβλήματα», σημειώνει το ΚΚΕ, αφού «και στη Ρωσία και στην Ουκρανία η πλειοψηφία του λαού υποφέρει, ζώντας μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που έφεραν οι αντεπαναστατικές ανατροπές το 1991».

Το ΚΚΕ, αναφέρει ότι κατανοεί την ανησυχία του λαού της Κριμαίας που σε μεγάλο βαθμό είναι ρωσικής και ταταρικής καταγωγής, για την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, ωστόσο θεωρεί ότι «η αποχώρηση της Κριμαίας από την Ουκρανία και η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία δε θα λύσει το πρόβλημα της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης».

«Η απόσχιση της Κριμαίας κι η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εθνικιστικό ρεύμα, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία. Θα εγκλωβίσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε μια αντιπαράθεση σε εθνοτική βάση», αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια τέτοια εξέλιξη να οδηγήσει και σε άλλες ενσωματώσεις περιοχών στα Βαλκάνια, «π.χ. στην ενσωμάτωση του Κοσόβου στη λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία», ενώ αναφέρει ως παράδειγμα «τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας που, στο όνομα της αυτοδιάθεσης των λαών, άνοιξε ο δρόμος για αλλαγές συνόρων».

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την υπεροχή του σοσιαλισμού στην αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων. Όλες οι διοικητικές αλλαγές στην Κριμαία, από την ανακήρυξή της σε αυτόνομη δημοκρατία το 1921, στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, μέχρι τη διοικητική ενσωμάτωσή της στην Ουκρανία τη δεκαετία του ΄50, έγιναν ομαλά και ειρηνικά, γιατί κυριαρχούσαν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και επομένως κριτήριο ήταν το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού», τονίζει το ΚΚΕ και κάνει αναφορά στις ιστορικές μνήμες και τις θετικές εμπειρίες του ρωσικού και του ουκρανικού λαού από τα χρόνια του σοσιαλισμού. «Το γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές όσοι ζητούν ένωση με τη Ρωσία διαδηλώνουν, μεταξύ άλλων, με τις κόκκινες σημαίες εκφράζει μια τέτοια ανάμνηση ή προσδοκία», αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι μια τέτοια προσδοκία «δεν πατάει ρεαλιστικά στη σημερινή πραγματικότητα», γιατί «σήμερα η Ρωσία είναι καπιταλιστική χώρα, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και ο λαός της επίσης υποφέρει».

«Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι στις συνθήκες του σοσιαλισμού οι λαοί και οι εθνότητες στην ΕΣΣΔ ζούσαν αδελφωμένοι και προόδευαν με ειρήνη, ενώ τώρα χύνεται το εθνικιστικό-διχαστικό δηλητήριο. Αυτό τον άλλο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου