ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση στην τροπολογία για τις πετρελαϊκές εταιρείες

αντιπαράθεση-στην-τροπολογία-για-τις-258860

Με -επί των παρόντων- πλειοψηφία (142 υπέρ, 88 κατά και 4 παρών), αλλά με σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές εξαιτίας των αρκετών διαρροών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και με έντονη κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές πετρελαϊκών εταιρειών.

Επί της επίμαχης ρύθμισης χρειάστηκε να δοθούν εξηγήσεις -προκειμένου να πειστεί το ΠΑΣΟΚ- από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, χωρίς ωστόσο η αντιπολίτευση να κάνει πίσω, κάτι που αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία που ακολούθησε (4 «πράσινα» όχι, 3 παρών και 5 απόντες).

Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη. «Δεν έχετε δικαίωμα να μετατρέψετε σε μαχητές τριγωνικές συναλλαγές που έχουν σκοπό τη μεταφορά κερδών και εισοδημάτων με σκοπό τη φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Μαυραγάνης είπε ότι η ρύθμιση «αποσαφηνίζει το θέμα με βάση τη νομολογία του ΣτΕ που ορίζει ότι εάν ένα τεκμήριο δεν ορίζεται ως αμάχητο είναι μαχητό». «Είναι θέμα αποσαφήνισης για να μην υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «η τροπολογία πρέπει πρώτα να συζητηθεί και μετά αν πρέπει να ψηφιστεί» και ζήτησε να αποσυρθεί.

Επιμονή

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και η ρύθμιση, παρά τις αρκετές «πράσινες» διαρροές, πέρασε.

Σε ανακοίνωσή της για την τροπολογία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες αναφέρει: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό, το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει για τρίτη φορά την περίφημη τροπολογία για το θέμα των τριγωνικών (και ενδοομιλικών) συναλλαγών και μάλιστα σε άσχετα Ν/Σ. Είναι πρόκληση τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν κάτω από χαράτσια, υπερφορολόγηση και κατασχέσεις, το υπουργείο να καταθέτει τροπολογία με την οποία… χαρίζει φόρους!».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου