ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: “Θλίβομαι για την χρήση επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης“

τσιόδρας-θλίβομαι-για-την-χρήση-επι-257993

Η πολυαναμενόμενη δημόσια τοποθέτηση Τσιόδρα για τη μελέτη που συνέταξαν από κοινού με τον καθηγητή Λύτρα ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σ’ αυτήν ο Ελληνας καθηγητής εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι η έρευνα χρησιμοποιείται με όρους αντιπαράθεσης αλλά δεν διαψεύδει τα ευρήματά της.

Αναλυτικά:

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έγινε γνωστή η έρευνα Λύτρα-Τσιόδρα και τα ευρήματά της για τις ΜΕΘ άρχισε μία μεγάλη πολιτική κόντρα με αφορμή και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για την κατάσταση των ασθενών εκτός ΜΕΘ (δεν έχουμε ένδειξη ότι προκύπτει μεγαλύτερη θνητότητα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε πολύ ψηλά το θέμα με τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την Πέμπτη ισχυρίστηκε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχείρησε να αμυνθεί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η εν λόγω έρευνα δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου