ΕΛΛΑΔΑ

Η ευρωλίστα το μεγάλο στοίχημα για την Ελιά

η-ευρωλίστα-το-μεγάλο-στοίχημα-για-την-256745

Με εντατικούς ρυθμούς και στη λογική ότι το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς πρέπει εντός του δεκαημέρου να αποκτήσει «πρόσωπο», κινούνται τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς που επέλεξαν την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ολα τα φώτα είναι στραμμένα στην αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων, με στόχο η λίστα με τους 42 υποψηφίους να συμβολίζει χωρίς «υπεκφυγές» ή «αποκλεισμούς» την ενότητα και την ανανέωση της παράταξης.

Ετσι τις τελευταίες ώρες γίνονται… χιλιάδες ραντεβού μεταξύ των «πρωταγωνιστών» της Ελιάς αλλά και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, της Δυναμικής Ελλάδας και των άλλων ΠΑΣΟΚογενών κινήσεων προκειμένου να βάλουν μία ώρα αρχύτερα όλα τα κομμάτια στο παζλ.

Χθες είχαν αναλυτική συζήτηση σε τετ α τετ στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Θέματα αιχμής: η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου αλλά και νομικά ζητήματα για να λυθούν εκκρεμότητες σχετικά με την Ελιά (σ.σ.: ώστε τα κόμματα να εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο με τα σύμβολά τους κ.ά.).

Στοίχημα σε κάθε περίπτωση αποτελεί η συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά αρκετοί είναι όσοι μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο δύσκολο εγχείρημα, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες εκλογής είναι περιορισμένες, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (στοχεύουν στην ανάδειξη δύο ευρωβουλευτών).

Οι ευρωβουλευτές

Από τη νυν ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητα θα καταθέσουν η επικεφαλής Συλβάνα Ράπτη και οι ευρωβουλευτές Αννυ Ποδηματά και ο Σπύρος Δανέλλης. Εχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Παντελή Καψή, του Νίκου Μπίστη, του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Θ. Τσίκα, ενώ πολύ κοντά στο να πειστεί είναι το στέλεχος των «58» Γιώργος Παγουλάτος.

Εγκυρες πληροφορίες δε αναφέρουν ότι παρότι οι «58» κρατούν αποστάσεις από τα οργανωτικά της Ελιάς, θα έχουν ισχυρή παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο υποδεικνύοντας υποψηφίους όπως η Λίνα Παπαδοπούλου. Υποψήφιος θα είναι εκτός απροόπτου ο συνταγματολόγος Κ. Μποτόπουλος, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και ο Δ. Ασημακόπουλος (από τη ΓΣΕΒΕΕ).

Ενα βήμα πριν να κατέβει είναι η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή, η οποία λέγεται ότι έχει σημαντική επιρροή στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αν και έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα για να κατέλθει στη μάχη των ευρωεκλογών, δεν έχει ακόμη καταλήξει.

Ερωτηματικό συνοδεύει την απόφαση του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, σχετικά με τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο – η Φώφη Γεννηματά εν τω μεταξύ πριν από τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς είχε ενημερώσει τον Ευ. Βενιζέλο σε επικοινωνία των δύο ότι, παρά τα δημοσιεύματα, δεν είχε αποφασίσει αν θα διεκδικήσει την εκλογή της στην Ευρωβουλή.

Πολιτικό μήνυμα συνιστά η συμμετοχή ή όχι στελεχών από το παπανδρεϊκό μπλοκ, μετά την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για τους λόγους απουσίας του από τη Συνδιάσκεψη.

Παρ’ όλα αυτά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο του Γιώργου Πεταλωτή, του Παύλου Γερουλάνου και της Κατερίνας Μπατζελή, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν την κάθοδο του Παντελή Οικονόμου, ώστε να εκφραστούν όλες οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Από το κόμμα του Α. Λοβέρδου θα είναι υποψήφιοι οι Ε. Καρδαράς, Δ. Καρέλλας, Ν. Τσολακίδης, Απ. Ψωμάς, Κατερίνα Λαμπροπούλου κ.ά., ενώ από την Κίνηση Μόσιαλου προτείνονται νέα στελέχη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου