ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» με επιφυλάξεις στην άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής

συριζα-ναι-με-επιφυλάξεις-στην-άρση-255244

Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από την συζήτηση που διεξήχθη στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σε συνέχεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και διατυπώθηκε η σχετική εισήγηση.

Ωστόσο, κατά την συζήτηση της Τετάρτης εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις από αρκετούς βουλευτές, στο κλίμα που ούτως ή άλλως είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Ν.Βούτσης, ο οποίος είχε σημειώσει τη διαφορά μεταξύ άρσης της ασυλίας βουλευτών και απόπειρας να κηρυχθεί εμμέσως η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου – κάτι με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί.

Οι επιφυλάξεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκφραστούν κατά τη σχετική συζήτηση και διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής.

Το σκεπτικό που διατυπώθηκε από στελέχη του κόμματος ήταν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αφενός οι δικαστικές διώξεις με τον τρόπο που αυτές ασκούνται να αποφέρουν μη επιθυμητό αποτέλεσμα και αφετέρου να καταλήξουν σε φιάσκο.

Υπάρχει άλλωστε και η νομική άποψη ότι για κάποιες από τις υποθέσεις είναι ελλιπής η τεκμηρίωση της εμπλοκής βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές ενέργειες ή στην εγκληματική οργάνωση που περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Παρά ταύτα, όπως σημειώθηκε και στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένες τις όποιες επιφυλάξεις κάποιων βουλευτών του θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας, καθώς οτιδήποτε αντίθετο θα τον φέρει στο επίκεντρο μίας αντιπαράθεσης με κίνδυνο πολλαπλών παρεξηγήσεων.

Παράλληλα, όμως, αναμένεται να εκφράσει τις επιφυλάξεις του ως προς ενδεχόμενες μεθοδεύσεις, αλλά και ως προς το τι αποτέλεσμα θα έχει στην Βουλή και στους συσχετισμούς η ενδεχόμενη προφυλάκιση όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής – αν για παράδειγμα θα διευκολύνεται πλέον η ψήφιση νομοσχεδίων με λιγότερες ψήφους, λόγω της απουσίας της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου