ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πρωτοδικείο η διαμάχη Κατσανέβα – Wikipedia για τη φράση «όνειδος»

στο-πρωτοδικείο-η-διαμάχη-κατσανέβα-w-253219

Σε ισχύ διατήρησε το Πρωτοδικείο την προσωρινή διαταγή αφαίρεσης της φράσης «όνειδος για την οικογένεια μου», που φέρεται να είχε περιλάβει ο Ανδρέας Παπανδρέου σε διαθήκη του, αναφερόμενος στον τότε σύζυγο της κόρης του, Θόδωρο Κατσανέβα, από το βιογραφικό του ακαδημαϊκού και προέδρου του κόμματος «Δραχμή», στην Βικιπαίδεια.

Στο Πρωτοδικείο η διαμάχη Κατσανέβα – Wikipedia για τη φράση «όνειδος»
Η προσωρινή διαταγή είχε εκδοθεί πριν λίγες ημέρες μετά από προσφυγή του κ. Κατσανέβα κατά του χρήστη, αλλά και κατά της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.
Σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο κ. Κατσανέβας με την οποία στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και κατά του χρήστη που σε ανάρτηση του για τον αιτούντα ανέφερε την επίμαχη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων.

Η διαμάχη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο διέταξε, έστω και με προσωρινή εντολή ,να αφαιρεθεί κείμενο χρήστη της Wikipedia.

Σύμφωνα με την πλευρά Κατσανέβα, η φράση – αντικείμενο της δίκης – δεν υπήρξε ποτέ στην επίμαχη ιδιόχειρη διαθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιπλέον δεν κατέστη ποτέ κυρία.

Ο Θόδωρος Κατσανέβας προχώρησε σε άσκηση αγωγής που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2016 και ασφαλιστικών μέτρων, ενόψει των οποίων εκδόθηκε και η προσωρινή εντολή, αξιώνοντας να αφαιρεθεί από το βιογραφικό του η επίμαχη αναφορά.

Στο δικαστήριο σήμερα η πλευρά του συντάκτη της ανάρτησης τόνισε ότι η υπόθεση με την επίμαχη φράση ξεκίνησε το 2009 με την αναφορά στη διαθήκη Παπανδρέου, αναφορά που στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες.
Όπως επισημάνθηκε, για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή και επομένως για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται καν αγωγή, αλλά συζήτηση, καθώς οποίος θέλει έχει δυνατότητα να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Τονίστηκε δε, ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο με στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει με επαληθεύσιμα στοιχεία.

Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα, κατέθεσε συνεργάτης του ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο σχόλιο στην διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι η επίμαχη αναφορά στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Είπε επίσης πως ο κ. Κατσανέβας επρόκειτο να λάβει θέση Οικονομικού Συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου