ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά οι εμβολιασμοί παιδιών με ανασφάλιστους γονείς

κανονικά-οι-εμβολιασμοί-παιδιών-με-αν-25265

Τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων δεν μένουν εκτός της διαδικασίας εμβολιασμού, διαβεβαίωσε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου. Ανακοίνωσε μάλιστα και πως «148 παιδίατροι πέφτουν στο πεδίο της μάχης» προκειμένου να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Καπερνάρος επικαλέστηκε δημοσιεύματα εφημερίδων και ανακοινώσεις των «Γιατρών του Κόσμου», σύμφωνα με τις οποίες οι γονείς που έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση αναγκάζονται να απευθυνθούν σε εθελοντικές ομάδες για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Όπως απάντησε η υφυπουργός Υγείας, «με πρόσφατο νόμο του κράτους (ν.4270/2014), παρέχεται πλέον φαρμακευτική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, ενώ με την κοινή υπουργική απόφαση της 28ης Ιουλίου του 2014 καθορίζονται και οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασής τους στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης».

Ο κ. Καπερνάρος ωστόσο επισήμανε ότι «βάσει της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται μόνο τα παιδιά και οι γονείς των παιδιών που έχουν ΑΜΚΑ.

Η κ. Παπακώστα επέμεινε από την πλευρά της πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει νόμος και θεσμικό πλαίσιο για πρώτη φορά σ΄αυτή τη χώρα, όπου όλοι οι ανασφάλιστοι μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμών των παιδιών των απόρων και ανασφάλιστων οικογενειών. Αυτό είναι σαφές».

Η υφυπουργός Υγείας ανέφερε επίσης πως το υπουργείο έχει προβεί στη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Επί επτάμισι λεπτά μάς εξηγούσατε για ποιον λόγο δεν έχετε μεριμνήσει για τον έγκαιρο εφοδιασμό και την πλήρη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων» απάντησε ο Β. Καπερνάρος.

Αργότερα μάλιστα είπε: «Θα κάνετε απευθείας ανάθεση για τα εμβόλια. Εδώ κάνετε εργολαβίες».

Για τις ελλείψεις παιδιάτρων που κατήγγειλε ο κ. Καπερνάρος, η υφυπουργός παραδέχτηκε ότι «πράγματι υπήρχαν ελλείψεις, διότι ασκήθηκε συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και επειδή κάποιοι γιατροί επέλεξαν το ιδιωτικό από το δημόσιο σύστημα υγείας».

«Τώρα όμως», συνέχισε «148 παιδίατροι πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Από τις 900 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ΠΕΔΥ), οι 148 αφορούν αμιγώς και ad hoc στην παιδιατρική ειδικότητα […] Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων παιδιάτρων βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επεξεργασίας τους, προκειμένου να προβούμε στην τοποθέτησή τους στις μονάδες».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου