ΕΛΛΑΔΑ

«Αυτοκτόνησαν» τον Κατσίφα και βάζουν την υπόθεση στο αρχείο

αυτοκτόνησαν-τον-κατσίφα-και-βάζου-251105

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο Αργυροκάστρου αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του εισαγγελέα Γιουλιάν Τσάφκα που διώκεται για κατάχρηση εξουσία και διαφθορά – Εξαίρεσαν την παραδοχή της «RENEA» περί δολοφονίας του 35χρονου ομογενή

Τελικά οι αλβανικές Αρχές… «αυτοκτόνησαν» τον 35χρονο ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, παρά τις έως πρότινος ενστάσεις του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου.

Σύμφωνα με διαρροές προς αλβανικά ΜΜΕ στις 13/12/2021 το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η πρόεδρος του Σουέλα Ντάσι, έκανε αποδεκτή την πρόταση του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου, και εμπλεκόμενου σε υπόθεση κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς, Γιουλιάν Τσάφκα, για παύση της υπόθεσης Κατσίφα, αποδίδοντας τη δολοφονία του ομογενή σε … αυτοκτονία, με δύο σφαίρες στην καρδιά.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά μια και η προηγούμενη πρόταση του συγκεκριμένου εισαγγελέα, που διώκεται ποινικά για διαφθορά, είχε επιστραφεί από την πρόεδρο του δικαστηρίου, με εντολή περαιτέρω έρευνας καθώς δεν προέκυπταν επαρκή στοιχεία για την απόδοση του θανάτου του Κατσίφα σε αυτοκτονία. Αδιευκρίνιστο παραμένουν τα επιπλέον στοιχεία που προέκυψαν ώστε να γίνει αποδεκτή η εισήγηση του Τσάφκα. Η εισαγγελική έκθεση, όπως είναι γνωστή έως σήμερα, «μπάζει» και σε πολλά σημεία φάσκει και αντιφάσκει. Βασίζει την «αυτοχειρία» του Κατσίφα σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έγιναν σε Αργυρόκαστρο και Τίρανα και με ιατροδικαστές που δεν βρέθηκαν και δεν έχουν εικόνα του σημείου του θανάτου όπως συνηθίζεται.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ «η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη με αριθμό 597/1 που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Κατσίφας αυτοκτόνησε». Ωστόσο αναφέρεται πως : «για την λήψη της απόφασης περί αυτοκτονίας Κατσίφα δε ελήφθη υπόψη η επίσημη παραδοχή της επίλεκτης μονάδας της Αλβανικής Αστυνομίας “RENEA” περί εκτέλεσης του από άνδρες της που συμμετείχαν στην επιχείρηση» στις 28.10.2021 στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.

H προκλητική απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου, που παρά την αρχική του θέση υιοθέτησε την πρόταση ενός εισαγγελέα που διώκεται για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά τόσο ως προς τον τρόπο εξέτασης των πειστηρίων όσο και ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Επισήμως η οικογένεια του 35χρονου ομογενή δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου να αποδώσει τον θάνατο σε αυτοκτονία και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση της παραδοχής της «RENEA» περί δολοφονίας την ώρα της επιχείρησης, ανοίγει τον δρόμο για την προσφυγή και τη δικαίωση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Παναγιώτης Σαββίδης
protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου