ΕΛΛΑΔΑ

Προκλήσεις από την Άγκυρα λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν

προκλήσεις-από-την-άγκυρα-λίγο-πριν-τη-249837

Σε μια αισθητή κλιμάκωση της έντασης προχωρά τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα. Και τούτο σε μια περίοδο όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του τούρκου προέδρου, που θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Τουρκικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν το πρωί δύο υπερπτήσεις πάνω από τα Ιμια, λίγες ώρες μετά τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, με τη συμμετοχή της σε στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται κοντά στη Ρόδο. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν, δεν δίστασε να μιλήσει από τη Θράκη για τουρκική μειονότητα.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

“Χαρτοπόλεμος” ανακοινώσεων κι ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

“Να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας” καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανάκοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα – που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Είχε προηγηθεί η προκλητική ανακοίνωση από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που υποστήριζε ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι προειδοποίησε την Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο». «Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

Oι ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνονται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του αντιπροέδρου, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο τρόπος ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, βρίσκεται στην Κομοτηνή από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, σε μια επίσκεψη που λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Στο αεροδρόμιο Ξάνθης, τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.

Με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο, δεν φαίνεται να συνάδουν οι δηλώσεις που έκανε από τη Θράκη ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο οποίος φέρεται να μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Προχωρώντας, δε, έτι περαιτέρω, είπε ότι αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε.

Προκλητική με υπερπτήσεις η Αγκυρα

Την προκλητικότητα της κλιμακώνει απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν η Αγκυρα, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε για την κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου νότια της Ρόδου, στην οποία την χαρακτήρισε ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας δε ότι «πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο».

Μετά το ανακοινωθέν του τούρκικου ΥΠΕΞ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου AB-412 πραγματοποίησε δύο υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια το πρωί της Παρασκευής, με την πρώτη να σημειώνεται σε χαμηλό ύψος περίπου 30 μέτρων στις 7:59, ενώ η δεύτερη στις 09:46 στα 250 μέτρα.

Επίσης κοντά στα Ιμια, στην περιοχή της Καλολίμνου εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού καθώς βυθίστηκε ξύλινο πλοιάριο με πρόσφυγες. Ηδη πολύ πριν τις έξι το πρωί κατά τη διάρκεια της προσπάθειας από ελληνικό Super Puma να διασώσει τους πρόσφυγες απογειώθηκαν δύο τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία παρενόχλησαν το ελληνικό ελικόπτερο.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου