ΕΛΛΑΔΑ

Εως και 80% η πτώση του τζίρου στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη

εως-και-80-η-πτώση-του-τζίρου-στην-εστίασ-247165

Στα όρια της απελπισίας ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη, που βλέπουν τους τζίρους τους, να κατρακυλούν, τα ενοίκια να τρέχουν και τους λογαριασμούς να αυξάνονται.

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της εστίασης την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για ισχυρή σύσταση δυο self test για όλους τους πολίτες τις ημέρες των εορτών. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο έβαλε τέλος στην έντονη συζήτηση των τελευταίων ημερών για υποχρεωτικό rapid test και στους εμβολιασμένους προκειμένου να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως η υποχρεωτικότητα των rapid test, που τόσο είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες, θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο που προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατηθεί ζωντανός.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης από τις αρχές Νοέμβρη μέχρι σήμερα, σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, έχει διολισθήσει ανάλογα με την επιχείρηση από 50% έως 80%. Τις καθημερινές ακόμη και σε καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, πχ στα Λαδάδικα, επικρατεί μια… νεκρική σιγή, με ελάχιστους θαμώνες σε αυτά.

Μοναδική ελπίδα φαντάζουν για τον κλάδο οι γιορτές, οι οποίες τουλάχιστον για την παραμονή αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων έχουν κινητοποιήσει τους Θεσσαλονικείς που πραγματοποιούν κρατήσεις, τις τελευταίες ημέρες για τις οικογένειες και τις παρέες τους.

Οι κρατήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής αν και δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των προ πανδημίας Χριστουγέννων κρίνονται ικανοποιητικές δεδομένης της κατάστασης αλλά και εξαιτίας του ότι κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τις περσινές γιορτές όταν βιώναμε ένα ακόμη lockdown. Για αυτό που αισιοδοξούν οι άνθρωποι της εστίασης είναι να υπάρχει καλή κίνηση και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Αν και τα όποια έσοδα προκύψουν τις γιορτινές μέρες ούτε κατ´ ελάχιστο δεν μπορούν να ισορροπήσουν τη χασούρα των προηγούμενων μηνών, ωστόσο θα αποτελέσουν για την πλειονότητα των καταστημάτων του χώρου έναν αιμοδότη για το επόμενο διάστημα, για το οποίο αναμφίβολα, όπως υπογραμμίζει στο voria.gr, ο κ. Επιτροπίδης, κρίνεται άκρως αναγκαία η λήψη μέτρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου