ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαία η εξάπλωση της Όμικρον – Ισως επικρατήσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

ραγδαία-η-εξάπλωση-της-όμικρον-ισως-245310

Για το ενδεχόμενο η Όμικρον, να επικρατήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, προειδοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας πως με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παραλλαγή αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική, για αυτό και αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αφού ήδη σε άλλες χώρες η διασπορά της είναι μεγάλη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το επόμενο 10ήμερο, η Όμικρον θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. «Τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν γρήγορα και να φτάσουν τις 6.000 τις επόμενες μέρες», είπε, προσθέτοντας ότι η Όμικρον να επικρατήσει μέχρι τέλος του χρόνου.

«Η Δέλτα επικράτησε ένα μήνα νωρίτερα από τις προβλέψεις», είπε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται «μέχρι 31 Δεκεμβρίου να έχει επικρατήσει στη χώρα η Όμικρον».

Η σημασία του εμβολιασμού

Ο Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού.

«Ναι μεν η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών», σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει αλλά και να επιταχυνθεί η τρίτη δόση.

Παράλληλα, ο έκρουσε «καμπανάκι» για την αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται στα λύματα της Αττικής.

Όπως είπε, το ιικό φορτίο είναι υψηλό εδώ και πάνω από 6-7 μήνες, ενώ παρέπεμψε και στα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα που στην Αττική αφορούν στο 40% των μολύνσεων στο σύνολο της χώρας.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου