ΕΛΛΑΔΑ

Γεμίζουν χρώματα την Αθήνα

γεμίζουν-χρώματα-την-αθήνα-245239

Ελβετοί και Ελληνες γκραφιτάδες δίνουν χρώμα στην πόλη! Με τα σπρέι τους, τη διάθεση και το δημιουργικό κέφι τους θα αλλάξουν την όψη, θα «ζωντανέψουν» κτίρια, ομορφαίνοντας το αστικό τοπίο.

Το «Athens Street Art Festival 2014», ανταποκρινόμενο στον διεθνή χαρακτήρα του, περνά στη δεύτερη (ακόμα πιο δυναμική) φάση του, με την έλευση Ελβετών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ζωγραφίζουν στην Αθήνα από σήμερα έως τις 13 Μαρτίου.

Οι τέσσερις κορυφαίοι Ελβετοί καλλιτέχνες του είδους, ήτοι οι Bane, Robi The Dog, Safu και Chromeo, θα ζωγραφίσουν στο Smart Park (6-8/3), σε δημόσιους χώρους και σχολεία στον Δήμο Νίκαιας Ρέντη (9-11/3), καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών (12-13/3). Μαζί τους δέκα Ελληνες, οι «Same84», «Aniro Dy», «Cacao Rocks», «This is opium», «Loaf», «Wd», «Coocless», «Johnny Montana», «Giwrgos Mambo», «Resk+ Kosa + Sin + Crak + Haros».

Οι καλλιτέχνες θα στείλουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, θα καταθέσουν τη δική τους γνώμη για την κρίση, αναδεικνύοντας μια άλλη Ελλάδα, ενεργή και παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του street art και φοιτητές της ΑΣΚΤ θα μεταμορφώσουν 2.000 τ.μ. επιφάνειες σχολείων στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη μέσα στον Μάρτιο (ξεκινώντας από το καινούργιο μεγάλο οικολογικό σχολείο που θα ολοκληρωθεί σύντομα), δίνοντας μια άλλη νότα στην πόλη και φέρνοντας τον τόνο της τέχνης και της ελπίδας στους μαθητές και τους κατοίκους, στο πλαίσιο της κοινωνικής διάστασης και προσφοράς του φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία συνδέει τον δημόσιο χώρο με τον άνθρωπο, γεφυρώνει τους αυριανούς καλλιτέχνες με τους σημερινούς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την έννοια της εκπαιδευτικής λειτουργίας και της γόνιμης πολιτιστικής παρέμβασης στην πόλη.

Αφύπνιση

Το φεστιβάλ γίνεται όχημα για να αναδειχθεί η τέχνη στον δρόμο και να έρθει σε επαφή με τον πολίτη, να τον αφυπνίσει και να τον ενεργοποιήσει. Κι ένα είναι σίγουρο, ότι μετά τον Μάρτιο ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη θα έχει μεταμορφωθεί σε μια πολύχρωμη πόλη, ακόμα πιο φιλική στον πολίτη και στον επισκέπτη της.

Και το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ υποστηρίζεται από το Smart Park στα Σπάτα, όπου και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή του κοινού, η πρώτη φάση του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα κάθε Σάββατο από τον Ιανουάριο στο Smart Park πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες προεκδηλώσεις, οι οποίες αποτέλεσαν προπομπό του φεστιβάλ και παρακολούθησαν 15.000 επισκέπτες.

Ελληνες καλλιτέχνες, και συγκεκριμένα οι: Loaf, Lyne82, Same84, Cacao Rrocks, ThisisOpium Coocless, ζωγράφισαν με την παρουσία και τη συμμετοχή του κοινού του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στα Σπάτα σε σταθερό Bill Board στο πλαίσιο του Interactive Event Le mur Athens («Ο τοίχος»), δημιουργώντας πρωτότυπα έργα που στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν. Ενήλικοι και παιδιά ήρθαν έτσι σε επαφή με την τέχνη και τα μυστικά του street art. Οι εκδηλώσεις αυτές συνεχίζονται κάθε Σάββατο στον φιλόξενο χώρο του Smart Park μέχρι τις 30 Ιουνίου και συνοδεύονται από μουσικές εκδηλώσεις και διαφορετικά χάπενινγκ κάθε φορά (ζογκλέρ, θέατρο δρόμου, μίμοι, κ.λπ.) και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Le Mur στο Παρίσι.

Μοβ λιοντάρι

Γεμίζουν χρώματα την Αθήνα

O καταξιωμένος Ελβετός καλλιτέχνης Bane ποζάρει μπροστά σε έργο του, παραλλαγή του οποίου θα «στολίσει» και τη Σχολή Καλών Τεχνών

Περισσότερες εκδηλώσεις

Το «Athens Street Art Festival 2014», που έγινε θεσμός, ανοίγει φέτος ακόμα περισσότερο τα φτερά του και καταθέτει περισσότερες προτάσεις και εκδηλώσεις που προσπαθούν να απαντήσουν δημιουργικά και ευφάνταστα στο ερώτημα/τίτλο του φεστιβάλ: «Crisis [?] what Crisis?». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα μη επιχορηγούμενο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φεστιβάλ, που στηρίζεται στην εθελοντική δράση και συμμετοχή και έχει ως κύριο στόχο του την κοινωνική προσφορά. Θα συνεχίσει δυναμικά τις εκδηλώσεις του και τους επόμενους μήνες, για να κορυφωθεί τον προσεχή Ιούνιο, με τη συμμετοχή 30 Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλεκτικά θα ζωντανέψουν με τις δημιουργίες τους και άλλους χώρους, δημόσια κτίρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής, βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου