ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνούν οι πρυτάνεις με τις μαζικές διαγραφές των «αιωνίων φοιτητών»

διαφωνούν-οι-πρυτάνεις-με-τις-μαζικές-244847

Νέους τριγμούς προκαλεί στις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων στα ΑΕΙ το θέμα των περίπου 180.000 «αιωνίων» φοιτητών, που πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα τους ώς το τέλος του καλοκαιριού.

Την Tετάρτη ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε πως «υπάρχουν φοιτητές που για διάφορους λόγους έχουν υπερβεί το όριο σπουδών και οι οποίοι προσπαθούν να τελειώσουν». Προσέθεσε ότι «είναι άδικο να διαγραφούν». Τόνισε μάλιστα ότι οι πρυτάνεις ζήτησαν «από το υπουργείο να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν λιμνάζοντες φοιτητές πολλών ταχυτήτων».

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Καποδιστριακού στην Αθήνα φαίνεται ότι επίσης δεν συμφωνεί με το μέτρο της μαζικής διαγραφής και τα μέλη της εκφράζουν την «σοβαρότατη ανησυχία τους για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά από τον Ν. 4009/2011 και τον Ν. 4076/2012».

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή που διαβίβασε την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι «σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους».

«Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» καταλήγει η επιστολή. Με άλλα λόγια εκφράζεται η άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από την πλευρά του είναι κάθετος και δηλώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί, ενώ όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης θα διαγραφούν.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι άλλη καθυστέρηση στο θέμα δεν θα υπάρξει και πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πρέπει άμεσα να καθαρίσουν τα μητρώα τους. Όπως έχει υπενθυμίσει άλλωστε, την τελευταία διετία έχουν εφαρμοστεί νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε με διπλές εξεταστικές να δοθεί το περιθώριο σε όσους έχουν καθυστερήσει να τελειώσουν τις σπουδές τους, να το πράξουν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου