ΕΛΛΑΔΑ

Υπερχείλισε το φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία

υπερχείλισε-το-φράγμα-του-πηνειού-στη-244763

Yπερχείλισε σήμερα το φράγμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα ποσότητες νερού να φεύγουν ανεξέλεγκτα από την πόρτα και τα τοιχώματα και τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

Τα 93 μέτρα είναι το ανώτατο όριο και με δεδομένο ότι σημειώθηκε υπερχείλιση, όπως αναφέρει το Bestnews, σημαίνει ότι οι ποσότητες νερού που βρίσκονται εντός του φράγματος έχουν ξεπεράσει τα 390 εκατομμύρια κυβικά. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το όριο, είναι αδύνατο να συγκρατηθούν οι ποσότητες εντός του φράγματος και φεύγουν ανεξέλεγκτα από την πόρτα και τα τοιχώματα.

Αν και από την 1η Φεβρουαρίου 2014 η ρυθμιστική βαλβίδα αρδευοληψίας είναι ανοικτή και διοχετεύει 20 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο προς την παλιά κοίτη του ποταμού, αποδεικνύεται ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

H υπερχείλιση του φράγματος δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό και με τις χιονοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες ύδατων.

Είναι η τέταρτη χρονιά που υπερχειλίζει το φράγμα του Πηνειού, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφονται έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα εάν καταγραφούν νέες έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις στον Ηλειακό κάμπο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου