ΕΛΛΑΔΑ

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Γκάουκ στην Ελλάδα

τα-γερμανικά-μμε-για-την-επίσκεψη-γκάο-242862

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ για τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, στην Ελλάδα.

«Επίσκεψη σε αποξενωμένους φίλους» είναι ο τίτλος που επιλέγει το Tagesspiegel, επισημαίνοντας πως «ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινάει την επίσκεψη από το χωριό Λιγκιάδες», όπου οι Ναζί προχώρησαν σε εκτελέσεις αμάχων, σε μια κίνηση που αποτελεί «σημάδι συμφιλίωσης».

«Το παρελθόν δεν εξαλείφεται με την αποσιώπηση αλλά με τη δημόσια παραδοχή, με τη συγγνώμη» ανέφερε ο ίδιος ο Γκάουκ την παραμονή της επίσκεψής του, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τη στάση του από την πάγια θέση του Βερολίνου αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η τελευταία επίσκεψη Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν το 2000, του Γιοχάνες Ράου, όταν και «οι δύο λαοί ήταν φίλοι». «Ακόμη και μέχρι το 2005, οκτώ στους δέκα Έλληνες είχαν θετική γνώμη για τους Γερμανούς, αλλά μετά ήρθε η οικονομική κρίση» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Μόνο απλές δεν θα είναι αυτές οι ημέρες για τον Γκάουκ» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, δίνοντας έμφαση στην τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Μέρκελ στην Ελλάδα.

Με τίτλο «οι παγίδες της ελληνογερμανικής φιλίας», η Deutsche Welle επισημαίνει πως «η κρίση έχει απομακρύνει τους κάποτε φίλους Έλληνες και Γερμανούς και ο Γιόαχιμ Γκάουκ έρχεται στην Ελλάδα για να υπογραμμίσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες».

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου