ΕΛΛΑΔΑ

Αυθαίρετες πιστοποιήσεις θανάτων προσφύγων καταγγέλλουν οι ιατροδικαστές

αυθαίρετες-πιστοποιήσεις-θανάτων-πρ-242834

Αυθαίρετες διαδικασίες πιστοποίησης θανάτου προσφύγων καταγράφονται στη Σάμο, έπειτα από προτροπή της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία. Πρόκειται για πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονται στη Σάμο για τους μετανάστες που βρίσκονται νεκροί στα παράλια του νησιού.

«Είναι λυπηρό σε μία Ευρωπαϊκή χώρα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Οι πνιγμοί είναι βίαιοι θάνατοι και υποχρεωτικά τα περιστατικά αυτά πρέπει να οδηγούνται σε ιατροδικαστική διερεύνηση» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση. Αυτό συμβαίνει καταρχάς γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος -άρα ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Ωστόσο, η ανεύρεση μιας σωρού στο νερό δεν σημαίνει υποχρεωτικά πνιγμό εντός ύδατος, καθώς ένας τέτοιος θάνατος μπορεί να οφείλεται, είτε σε παθολογικά αίτια που είχε χρόνια ο θανών, είτε σε κάποια παθολογία που δημιουργήθηκε τη στιγμή που κολυμπούσε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιοι θάνατοι υποκρύπτουν χρήση τοξικών ουσιών ή ακόμη και εγκληματικές ενέργειες.

Άρα κανείς δε μπορεί να γνωρίζει, χωρίς ιατροδικαστική εξέταση, την πραγματική αιτία θανάτου ενός ανθρώπου που βρίσκεται νεκρός στη θάλασσα.

Όμως σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Λέων, η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου φέρεται να έχει εκδώσει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο προτείνει αυθαίρετες και ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου. Συγκεκριμένα, φέρεται να τηρεί μία διαδικασία κατά την οποία προτείνεται σε συγγενείς των θυμάτων να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν νεκροτομή και ότι η αιτία του θανάτου του συγγενή τους ήταν ο πνιγμός. Σε αυτή την περίπτωση τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από παιδιάτρους και παθολόγους με αιτία θανάτου «πνιγμός στη θάλασσα». Στο ίδιο έγγραφο προτείνεται ότι σε περίπτωση που οι συγγενείς των μεταναστών αρνούνται να υπογράψουν μία τέτοια δήλωση και θέλουν νεκροτομή, αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.

Αυτή η διαδικασία σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία είναι πλήρως αυθαίρετη και δεν συμβαδίζει με τα διεθνή δεδομένα της Ιατρικής. «Επιπλέον, είναι ηθικά απαράδεκτη καθώς καλεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να υπογράφουν για την αιτία θανάτου του συγγενή τους έτσι ώστε να γίνονται συμμέτοχοι σε μία πλήρως έωλη διαδικασία. Το χειρότερο όλων είναι ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα της Ιατροδικαστικής εδώ και δεκαετίες και πληθώρα άξιων επιστημόνων, το νοσοκομείο της Σάμου θεωρεί ότι οι χειρουργοί μπορούν να κάνουν νεκροτομές και οι παθολόγοι και παιδίατροι, χωρίς να είναι οι θεράποντες ιατροί, να υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου και μάλιστα για βίαιους θανάτους» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη.

«Το θέμα που υπέπεσε στη γνώση μας είναι αδιανόητο. Θα μελετήσουμε τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο και τις αμέσως επόμενες μέρες θα ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζουμε άμεσα ότι το υπουργείο Υγείας θα σταματήσει το νοσηρό αυτό φαινόμενο που προσβάλλει τη χώρα μας, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες αλλά και την ιατρική επιστήμη» υπογραμμίζει ο κ. Λέων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου