ΕΛΛΑΔΑ

Με συγγνώμη εξαλείφεται το παρελθόν, δηλώνει ο Γιόαχιμ Γκάουκ

με-συγγνώμη-εξαλείφεται-το-παρελθόν-δ-240830

Στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, τόπο μαρτυρίου της ναζιστικής θηριωδίας, θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη, ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα έχει επαφές με την εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων.

Ο συμβολισμός βρίσκεται στο πρώτο πλάνο της επίσκεψης του γερμανού προέδρου, καθώς η κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια τις χειρότερες στιγμές των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Όπως είπε ο ίδιος στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, «το παρελθόν δεν εξαλείφεται με την αποσιώπηση αλλά με τη δημόσια παραδοχή, με τη συγγνώμη». Και επίσημη «συγγνώμη» της Γερμανίας, όπως διαπίστωσε η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, μέχρι τώρα δεν υπήρξε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα θέσει μια σειρά από πρακτικές προτάσεις όπως ανταλλαγή νέων και κοινά προγράμματα, ωστόσο δεν θα μπει στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Θα δείξω τη συμπάθειά μου και θα αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα. Αλλά εκείνο που δεν μπορώ να κάνω είναι να διαφοροποιηθώ από την κυβέρνησή μου και να δεχθώ αποζημιώσεις, που είναι νομικά ανέφικτες» δήλωσε.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο γερμανός πρόεδρος δεν βάζει ταφόπλακα στην Ιστορία, αλλά δεν θέλει και μια Γερμανία δέσμια του παρελθόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητά για το νέο ρόλο της Γερμανίας, ωστόσο καθησυχάζει όσους ανησυχούν για αναβίωση του γερμανικού ηγεμονισμού.

Ο Γκάουκ διεκδικεί το νέο ρόλο «όχι γιατί είμαστε σημαντικότεροι, αλλά γιατί δεν γίνεται να μείνουμε μικρότεροι από ό,τι είμαστε». Σημειώνει, δε, ότι η χώρα του τις τελευταίες δεκαετίες είναι ώριμη και υπεύθυνη και δίνει βοήθεια «παντού, όπου η δική μας εμπειρία είναι καλοδεχούμενη».

Καλεί, δε, τους γερμανούς «να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν τον άρρωστο που γιατρεύτηκε από βαριά ασθένεια, αλλά ακόμα δεν θέλει να το πιστέψει. Ή σαν μαθήτρια που πήρε απολυτήριο με πολύ καλό βαθμό, αλλά υπενθυμίζει συνέχεια ότι έπρεπε να δώσει δύο φορές απολυτήριες εξετάσεις». Γι’ αυτό ζητά «επίγνωση των όσων έχουμε καταφέρει εμείς και όχι επίγνωση όσων δεν πέτυχαν οι προηγούμενες γενιές».

Ίσως αυτό είναι ένα καλό μήνυμα και για τους Έλληνες. Σε ό,τι αφορά τη χώρα, ο Γ.Γκάουκ πρόκειται να αναφερθεί στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία. «Ακούμε για τις επιτυχίες της Ελλάδας στο οικονομικό σκέλος και βεβαίως θα αναφερθώ σε αυτές» λέει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου