ΕΛΛΑΔΑ

«Στάχτη στα μάτια» η ρύθμιση Αθανασίου λένε στις φυλακές Κορυδαλλού

στάχτη-στα-μάτια-η-ρύθμιση-αθανασίο-240657

Με παρέμβασή της, η ειδική εισηγήτρια για την ίση πρόσβαση στην υγεία της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού «Αγ.Παύλος», μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που παραπέμπουν σε κολαστήριο.

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν μαρτυρίες κρατουμένων που σοκάρουν. Οι κρατούμενοι απορρίπτουν τη ρύθμιση Αθανασίου και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας τους.

Μιλούν, δε, για έναν κρατούμενο στον «Αγιο Παύλο» ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στα προηγούμενα 24ωρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κρεμάστηκε στην τουαλέτα και οι συγκρατούμενοί του έσπασαν την πόρτα για να τον σώσουν, αλλά τον βρήκαν σε «κακή κατάσταση» ή «κλινικά νεκρό», όπως λένε. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι γιατροί επανέφεραν τον κρατούμενο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Κρατούμενος στο νοσοκομείο των φυλακών, που μίλησε στο OmniaTV, χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια» τη ρύθμιση Αθανασίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω των περιορισμών που προβλέπονται.

Περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησής του, ο Ν.Φ. σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στον 2ο όροφο είμαστε 55 άτομα. Αυτά που μας παρέχονται για την καθαριότητα είναι τρία κιλά χλωρίνη νερωμένη για ολόκληρη την εβδομάδα, για 55 ανθρώπους και τους κοινόχρηστους χώρους μας. Όταν αναφέρω κοινόχρηστους χώρους μη φανταστείς ότι υπάρχει κάποια αίθουσα που μπορούμε να κάτσουμε, μιλάμε για ένα διάδρομο 20 τμ. Έχουμε μόνο δύο τουαλέτες, για 55 άτομα.

»Οι περισσότεροι από τους οροθετικούς, εξαιτίας της χρήσης, έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις. Εγώ ας πούμε έχω και Ηπατίτιδα C, έχω και ένα ψυχιατρικό νόσημα. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται.
Υπάρχουν εδώ δύο γιατροί, ένας χειρουργός και ο παθολόγος που εκτελεί χρέη λοιμωξιολόγου και μας έχει αναλάβει, ο οποίος τρέχει όλη μέρα, κάνει ότι μπορεί για εμάς και βρίσκει συνεχώς κλειστές πόρτες. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και η υπηρεσία κάνουν ότι μπορούν αλλά κι αυτοί βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι ένα καζάνι που βράζει».

Ο ίδιος σημειώνει: «Υπάρχει ένας κρατούμενους που κλείνει τα 20 τώρα -είναι εδώ από τα 17- και θα ’πρεπε να ’ναι σε φυλακή ανηλίκων, να μπορεί να πηγαίνει σχολείο. Άλλος ένας που έχει κλείσει τα 22 μπήκε εδώ ανήλικος και αυτός. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μετανάστες που έχει τελειώσει η ποινή τους και κρατούνται μέχρι την απέλαση, η οποία είναι άγνωστο πότε θα γίνει και δεν θα έπρεπε να είναι καν εδώ.

»Επειδή το νοσοκομείο δεν ανήκει στο ΕΣΥ δεν μπορούν να το αναφέρουν ούτε ως νοσοκομείο, ούτε ως Κέντρο Υγείας, ούτε ως φυλακή. Δεν ξέρουν ούτε κι οι ίδιοι πώς να αναφερθούν στον “Άγιο Παύλο”, τον οποίο εμείς περιπαιχτικά λέμε “Άγιο Πέτρο”».

Αλλος κρατούμενος, η σκληρή επιστολή του οποίου αναρτήθηκε στο indymedia χθες, Δευτέρα, περιγράφει ότι οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται σε απεργία πείνας επί 13 ημέρες και επιπλέον αρνούνται να πάρουν τα φάρμακά τους.

Χαρακτηρίζει στάχτη στα μάτια τη ρύθμιση Αθανασίου και σημειώνει: «Από το νοσοκομείο εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Μεσσίας – Φασίστας υπουργος Δικαιοσύνης δεν είναι πάνω από 35 – 40 άτομα. Οι υπόλοιποι τι κάνουμε κύριε Μεσσία;»

Ο κρατούμενος Σ.Φ. προτρέπει, δε, τον Χ.Αθανασίου να «σκάψει μια τάφρο, στην οποία θα πετάει όλους τους αναρχικούς, συνταξιούχους, οροθετικούς, καρκινοπαθείς, αντιφρονούντες και όποιον άλλο γουστάρει! Θα εκτοξευτεί και το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα!»

Ο κρατούμενος αναρχικός καλεί σε αγώνα αλληλεγγύης κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας, καθώς και «κάθε αντιστεκόμενο και ανατρεπτικό κομμάτι αυτής της καταρρέουσας κοινωνίας», ενώ ζητά από «κομματόσκυλα», «ρεφορμιστές αναρχικούς» κι όποιον άλλο βλέπει «κάλπες πίσω από τον αγώνα μας» να μείνουν μακριά.

Παρέμβαση από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού ζήτησε από τις ελληνικές αρχές η ειδική εισηγήτρια για την ίση πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελβετίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Λιλιάν Μαουρί Πασκιέ.

Το γεγονός ότι στον χώρο του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, που σχεδιάστηκε να καλύψει τις ανάγκες 60 κρατουμένων, συνωστίζονται σήμερα 200 περίπου, οι περισσότεροι από τους οποίους πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες και ορισμένοι είναι φορείς του AIDS, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για τις συνθήκες υγείας και υγιεινής που επικρατούν στο σωφρονιστήριο, δήλωσε η κ. Πασκιέ.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε, είναι αδύνατον να εξασφαλισθεί ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων των κρατουμένων στο νοσοκομείο.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου ότι εξετάζεται η απελευθέρωση ορισμένων νοσούντων κρατουμένων, η κ. Πασκιέ τονίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε νόημα αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους εξασφαλίσει την κατάλληλη θεραπεία, μετά την απελευθέρωση τους.

«Στάχτη στα μάτια» η ρύθμιση Αθανασίου λένε στις φυλακές Κορυδαλλού


Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου