ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση για τα δάνεια του Mega, λέει ο Γιάννης Στουρνάρας

δεν-υπάρχει-κυβερνητική-παρέμβαση-γι-236722

Δεν υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη.

«Η σύναψη δανείων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών διακρίνεται από εξ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης επί της πιστοδοτικής πολιτικής που εφαρμόζεται» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε έγγραφη απάντηση που απέστειλε στη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας, στο ίδιο έγγραφο, ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων του εποπτικού πλαισίου του Ν. 3601/2007 και βάσει σχετικών πράξεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να εφαρμόζουν Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου (Εσωτερικής Επιθεώρησης, Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης), προκειμένου να διασφαλίζουν μεταξύ άλλων τη συνεπή υλοποίηση της επιχειρησιακής τους στρατηγικής, την αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων, την αναγνώριση και αντιμετώπιση των πάσης φύσεως κινδύνων που αναλαμβάνονται, καθώς και την πρόληψη και αποφυγή λανθασμένων ενεργειών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη φήμη και τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος, των μετόχων και των συναλλασσομένων με αυτό».

Για το ίδιο θέμα διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο από την Τράπεζα της Ελλάδος στο οποίο αναφέρεται ότι «η πολιτική χορηγήσεων δανείων και πάσης μορφής πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα διενεργείται ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, σύμφωνα με την πιστοδοτική πολιτική της κάθε τράπεζας».
Αναφέρεται επίσης ότι «η αξιολόγηση της φερεγγυότητας και της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψηφίων δανειοληπτών διεξάγεται από τα ίδια πιστωτικά ιδρύματα τα οποία οφείλουν, κατ΄ απαίτηση αποφάσεων της ΤτΕ, να εφαρμόζουν αφενός διαδικασίες αναγνώρισης και διαχείρισης κινδύνων, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 3601/2007 και τις κατ΄ εξουσιοδότησή του σχετικές αποφάσεις της ΤτΕ, αφετέρου δε διοικητικών οργάνων που ελέγχουν την επάρκεια και την τηρηση των διαδικασιών αυτών (Εσωτερική Επιθεώρηση, Επιτροπή Ελέγχου κλπ)».

Έγγραφο, μετά την ερώτηση του κ. Παναγούλη, διαβιβάστηκε στη Βουλή και από το ΕΣΡ το οποίο διευκρινίζει ότι δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τον έλεγχο των δανειοδοτήσεων των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

«Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού MEGA που γνωστοποιήθηκε στο ΕΣΡ δεν αποτέλεσε αντικείμενο του συνήθους ελέγχου πόθεν έσχες που λαμβάνει χώρα στις λοιπές περιπτώσεις αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου» γίνεται γνωστό από το ΕΣΡ.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου