ΕΛΛΑΔΑ

Αρκτούρος: Οι αρκούδες ξύπνησαν, έρχεται η άνοιξη

αρκτούρος-οι-αρκούδες-ξύπνησαν-έρχετ-236615

Η απουσία του χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες, οι οποίες, με το αλάνθαστο ένστικτο που διαθέτουν, δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δούμε κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο χειμέριος ύπνος τους, κράτησε μόλις περίπου ενάμιση μήνα, τη στιγμή που οι αρκούδες «κοιμούνται» τον διπλάσιο χρόνο, γεγονός όμως που δεν εμπνέει ανησυχία στους υπευθύνους του «Αρκτούρου».

«Ο χειμέριος ύπνος είναι καθοριστικός για τις αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, αφού σε συνθήκες ψύχους δεν μπορούν να βρουν τροφή. Στο Καταφύγιο, όμως, δεν υπάρχει αυτό το θέμα» εξηγεί ο Πάνος Στεφάνου από την οργάνωση.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας. Επίσης, η αρκούδα γεννά κατά τη διάρκεια του ύπνου 1-3 μικρά που ζυγίζουν μόλις 200-300 γραμμάρια το καθένα!

Όπως κάθε χρόνο, στο «Καταφύγιο» ξύπνησαν πρώτοι οι δύο νεότεροι αρκούδοι, ο Μανώλης και ο Κυριάκος και σιγά σιγά τους ακολούθησαν και η Βέσνα, ο Μήτσος, η Κατερίνα και η Τασούλα με τη Μπάρμπαρα.

Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη και πάλι μοιράστηκαν τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, αλλά προτιμούν ακόμα να περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο. Ο Γιώργος και η Τασούλα κοιμήθηκαν σε φυσικές φωλιές που έχουν φτιάξει εντός του καταφυγίου, ενώ η Μπάρμπαρα ξαναέφτιαξε τη φωλιά, μέσα στην οποία πέρασε το χειμώνα.
Προς το παρόν, οι περισσότερες αρκούδες δείχνουν νωχελικές και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό όταν ξυπνούν από τον χειμέριο ύπνο. Ο μόνος που παραμένει στη φωλιά του ακόμα είναι ο Γιώργος, που ως μεγάλη σε ηλικία αρκούδα -είναι 25 ετών- κοιμάται πρώτος και ξυπνάει τελευταίος.

«Βέβαια, φέτος, τέτοια εποχή, θυμόμαστε τη μεγάλη αγωνία που είχαμε για το αν θα ξυπνούσε ο 50χρονος Ανδρέας, ο γηραιότερος όλων των Καταφυγίων Άγριας Ζωής του κόσμου, ο οποίος πέθανε τελικά το πρωί της 24ης Μαΐου 2013» υπενθυμίζει ο κ. Στεφάνου.

Με το ξύπνημα των αρκούδων, ξεκινάει και τη λειτουργία του το «Καταφύγιο», το οποίο δέχεται επισκέπτες από μεθαύριο, Σάββατο 1 Μαρτίου, καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα 10.00-16.30.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου