ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι η εξέταση της παράτασης των διακοπών των μαθητών

στο-τραπέζι-η-εξέταση-της-παράτασης-τω-235568

Οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο αποκάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα αν θα παραταθούν οι σχολικές διακοπές.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στο τραπέζι, και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Υγείας για ενδεχόμενο νέων μέτρων νωρίτερα, αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα «στην Επιτροπή υπήρχε συζήτηση πότε να αρχίσουν τα μέτρα, κάποια μέλη επέμεναν ότι πρέπει να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά επικράτησε η άποψη ότι και για λόγους κοινωνικούς, δόθηκε παράταση τουλάχιστον για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς ο κόσμος να μπορέσει να διασκεδάσει».

«Αν το δει κανείς απολύτως επιδημιολογικά από πλευράς δημοσίας υγείας πρέπει να κλείσουμε χθες που λέει ο λόγος, αλλά επειδή η πολιτεία κοίτα και το ρεαλιστικό του πράγματος τη δυνατότητα εφαρμογής κλπ τελικώς αποφασίστηκε από την Πολιτεία να γίνει ό,τι γίνεται», ανέφερε.

«Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί (…) βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο» προειδοποίησε ο κ. Βατόπουλος.

Οικονόμου για τα σχολεία: «έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χθες Τρίτη, τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ίσως με πιο αυστηρό έλεγχο τεστ.

«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα…Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε αναφορικά με τα σχολεία πως θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ίσως με πιο αυστηρό έλεγχο τεστ. «Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», επισήμανε.

«Είμαστε σε εγρήγορση. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους. Ο σχεδιασμός είναι μέσα από το αυξημένο testing και τα πρωτόκολλα που έχουμε, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά», ανέφερε ακόμα.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών

Στη σκιά των ιστορικών ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού (21.657 την Τρίτη) την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διασπορά του κορονοϊού και να παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται ως πρώτο μέτρο η αναστολή των σχολικών εκδρομών, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως δεν συζητείται η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση και πως η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων θα συνεχιστεί κανονικά.

Οι πληροφορίες που έχει το alfavita.gr επιμένουν ότι βασικά η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στοχεύει τις πολυήμερες εκδρομές και κυρίως αυτές που κατευθύνονται στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, η Επιτροπή το άφησε ανοικτό να συζητηθεί μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Πως η «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού δεν επιφέρει εφησυχασμό, όπως δήλωσε η υπουργός και έκανε λόγο για «συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσουμε πάρα πολλά σε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα στην Ευρώπη που κοστίζει αρκετά χρήματα».

Παράλληλα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για παράταση για μια εβδομάδα των σχολικών διακοπών ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλέυρης απάντησε πως στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται καμία αλλαγή σε ότι αφορά στο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο ή στο άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια έχουμε 2 εβδομάδες για να ανοίξουν τα σχολεία πρόσθεσε.

Η τελευταία πρόταση του υπουργού Υγείας δίνει και την πραγματική διάσταση στο θέμα του καθορισμένου ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου ή της παράτασης των διακοπων για ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγω των καταστάσεων που θα έχουν δημιουργηθεί από την εκτίναξη των κρουσμάτων.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό δυο ζητήματα.

Πρώτον τις προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο και κυρίως αμέσως μετά τις γιορτές.

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μίλησε, πριν λίγες μόλις μέρες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της νέας μετάλλαξης.

Ο καθηγητής-επιδημιολόγος ανέφερε συγκεκριμένα πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει», καθώς όπως εξήγησε η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει όμως συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται» πρόσθεσε.

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα και οι παραπάνω προβλέψεις του μέλους της Επιτροπής Ειδικών την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου (σχεδόν 22.000 νέα κρούσματα) θεωρούνται εκτός τόπου και χρόνου.

Παράλληλα, την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα άμεσα τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, καθώς όπως επισήμανε η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της παράτασης ανοίγματος των σχολείων.

«Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καπραβέλος μιλάει για κλείσιμο σχολείων και επίσης δεν είναι ο μόνος. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος Νοεμβρίου, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο ίδιος δήλωνε πως «δραστικά μέτρα χρειάζονται. Μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Στα γήπεδα έλεγχος, και όχι συνωστισμός, τα σχολεία να κλείσουν για μικρό διάστημα».

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου και την αποκάλυψη ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση, έκανε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής, μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Μόλις χθες Τρίτη 28 Δεκεμβρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς «με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη».

alfavita.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου