ΕΛΛΑΔΑ

Εκτιμήσεις για πάνω από 30.000 κρούσματα σήμερα

εκτιμήσεις-για-πάνω-από-30-000-κρούσματα-σή-233417

Κάθε ρεκόρ σπάνε τα κρούσματα κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει καταστεί κυρίαρχη και νέα μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 κρούσματα.

Μέχρι το πρωί, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, είχαν καταγραφεί πάνω από 26.000. Η μετάλλαξη Όμικρον «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα ενώ το αποτύπωμά της αναμένεται να φανεί μετά από 10-15 ημέρες, εφόσον η διασπορά της «περάσει» από τους νέους στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Δεν αρκούν τα νέα μέτρα: Τι λένε οι ειδικοί – Προβλέψεις για έως 100.000 κρούσματα

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ. Πρωτοχρονιά μπήκε στο mute, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν στις 2:00, ωστόσο οι ειδικοί δεν έχουν λόγους να αισιοδοξούν. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά πως μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 100.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Παυλάκης θεωρεί πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά, υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο».

Για την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την «Όμικρον», ωστόσο α πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες. Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

«Ο κορονοϊός έχει έντονη δυναμική»

Μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επεσήμανε πως «είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια αυξητική φάση της καμπύλης της εξέλιξης της Όμικρον στη χώρα μας. Είναι σωστό που ελήφθησαν μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα, άρα θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα μετά από περίπου 10 ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες περιμένουμε να έχουμε μια συνεχώς αυξητική πορεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημέρων».

Οι ημερήσιες τιμές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τα τεστ. Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος σήμερα είναι γύρω στα 12.000 κρούσματα. Αυτή η τιμή μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου σε αριθμούς της τάξης των 50-60.000 κρουσμάτων. Τις επόμενες 10 μέρες μπορεί να φτάσουμε τις 30.000 με 40.000 μέσο όρο», δήλωσε. «Άρα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου μπορεί να ακούσουμε ότι φτάσαμε και τις 50.000;» ρωτήθηκε ο καθηγητής, με τον ίδιο να απαντά: «Ας το πούμε ότι δεν θα εκπλαγώ».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέχισε: «Ο ιός έχει πολύ συγκεκριμένη έντονη δυναμική και θα πάρουν χρόνο τα νέα μέτρα – 10 μέρες όπως είπα – για να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το έχουν, θα επιβραδύνουν αυτή την πορεία. Ουσιαστικά γύρω στις 23 Ιανουαρίου θεωρώ ότι θα είμαστε σε μια πιθανή κορύφωση, μετά την οποία θα αρχίσουμε να μιλάμε ουσιαστικά για αποκλιμάκωση».

Παυλάκης για νέα μέτρα: Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο

Από την πλευρά του, ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, εκτίμησε πως η μετάλλαξη Όμικρον θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους και θεωρεί πως τα νέα μέτρα που ελήφθησαν δεν είναι αρκετά καθώς όπως είπε «προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο».

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» επισήμανε και χαρακτήρισε τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία του κορονοϊού καθώς ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει, μπορεί να ξανακολλήσουν, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουμε, ο Γιώργος Παυλάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός και υποχρεωτικός για να σταματήσει η πανδημία. «Αναγκαία τα εμβόλια και πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά» είπε χαρακτηριστικά. «Η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον δεν σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των ανθρώπινων επαφών» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν αυστηρότερα μέτρα.

Αναφερόμενος στα πάρτι λόγω των εορτών σχολίασε ότι όσο λιγότερες επαφές, τόσο το καλύτερα. «Όσο πιο νωρίς παίρνονται τα μέτρα, τόσο πιο ήπια είναι όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές» είπε ο κ. Παυλάκης κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που τίθενται σε ισχύ από σήμερα και για 15 ημέρες. Κατά τον κ. Παυλάκη η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής» είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία» είπε τέλος ο γιατρός και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6:00 το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με φόντο την τρομακτική διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.

Σημαντικές αλλαγές και πιο αυστηρά μέτρα για καφέ, μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα καθώς πλέον θα λειτουργούν χωρίς μουσική. Αναφορικά με τη διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις δύο το πρωί αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Ρεβεγιόν μέχρι τις 2 χωρίς μουσική

Συνοπτικά τα νέα μέτρα:

  • Η διασκέδαση να λειτουργεί έως τις 00.00, αποκλειστικά εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και εως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Σημειώνεται πως απαγορεύεται και η μουσική. Μόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 αλλά με όλες τις ισχύουσες απαγορεύσεις.
  • Αναφορικά με τα γήπεδα η πληρότητα να πέσει στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο η οποία θα γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου