ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ελπίδα στον… «Αγιο Πέτρο»

χωρίς-ελπίδα-στον-αγιο-πέτρο-233341

«Μας αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Είμαστε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Εδώ δεν είναι νοσοκομείο, είναι κολαστήριο»… Ο Χ., ο Μ., ο Γ., ο Δ. είναι μερικοί από τους 180 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, που απέχουν εδώ και δέκα μέρες από φαγητό και φάρμακα.

Πάνω από 200 κρατούμενοι ασθενείς νοσηλεύονται στο θεραπευτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, αν και η δυναμικότητά του είναι για 60-80 άτομα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται ασθενείς στο πάτωμα. Τρεις τριτοκοσμικές τουαλέτες αντιστοιχούν σε 60 ανθρώπους

Μέσα από το νοσοκομείο, που οι φυλακισμένοι ονομάζουν σαρκαστικά «Αγιος Πέτρος», περιγράφουν μιλώντας στο «Εθνος» μια νοσηρή πραγματικότητα. «Σε θαλάμους που είναι περίπου 30 τ.μ. κοιμούνται σε διώροφες κουκέτες ακόμη και 16-20 άτομα», λένε.

Πάνω από 200 κρατούμενοι ασθενείς νοσηλεύονται στο θεραπευτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, αν και η δυναμικότητά του είναι για 60-80 άτομα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται ασθενείς στο πάτωμα. Τρεις τριτοκοσ

«Στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες. Αυτοί δεν είναι θάλαμοι, είναι αποθήκες ψυχών. Σε μια πτέρυγα 180 τ.μ. ζούμε 60 άνθρωποι», προσθέτει ο Γ., καρκινοπαθής. Ο «Αγιος Παύλος» είχε αρχικά δυναμικότητα 60 – 80 ατόμων. Με διαρρυθμίσεις, λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αυξήθηκε σε περίπου 100. Οι νοσηλευόμενοι είναι σήμερα διπλάσιοι, περίπου 200. Οι 139 είναι οροθετικοί.

«Οι καινούργιοι ασθενείς μπαίνουν κατευθείαν χωρίς προληπτικές εξετάσεις στους θαλάμους. Μπορεί να έχουν διάφορα και να μην έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Κινδυνεύουμε», λέει ο Χ., οροθετικός. Οι νοσηλευόμενοι είναι ανάστατοι, συμπληρώνει ο Μ., επειδή: «πριν μέρες διεγνώσθη με φυματίωση οροθετικός, που ζούσε μαζί με άλλους οροθετικούς στον ίδιο θάλαμο». Τώρα είναι απομονωμένος. «Ετρωγε από το ίδιο πιάτο με άλλους συγκρατούμενούς του. Αν έχουν κολλήσει κι αυτοί;», αναρωτιέται ο Μ.

Χωρίς ελπίδα στον... «Αγιο Πέτρο»

«Τους τελευταίους μήνες μπορεί να έχουμε 40 κρούσματα φυματίωσης και ψώρας ανάμεσά μας. Κάποιοι υπάλληλοι αρνούνται να μπουν στη φυλακή και να εκτελέσουν καθήκοντα επειδή φοβούνται», υποστηρίζει ο Γ.

Υπάρχουν θάλαμοι όπου συνυπάρχουν οροθετικοί, καρκινοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. «Ο ένας πάνω στον άλλο είμαστε. Νοσοκόμα μας είναι ένας κρατούμενος οροθετικός. Μας κάνει μπάνιο, πλένει τα ρούχα μας. Η καθαριότητα είναι στοιχειώδης. Εχω ακράτεια και το νοσοκομείο δεν έχει πάνες να με αλλάξουν», λέει ο Δ., διαβητικός που έχει χάσει και τα δυο πόδια του από γάγγραινα.

Χωρίς ελπίδα στον... «Αγιο Πέτρο»

Οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν την υγιεινή δραματική. «Εχουμε τρεις τουαλέτες για 60 άτομα. Χαρτί υγείας δεν μας δίνουν. Σαπούνια δανειζόμαστε ο ένας από τον άλλο. Τα στρώματα είναι παμπάλαια και λερωμένα», λένε. Παραπονιούνται και για κρούσματα ψώρας. «Στον διπλανό θάλαμο, που κοιμούνται 17 άτομα, εμφανίστηκαν κρούσματα ψώρας. Δεν είναι τα μοναδικά. Κάποιοι επέστρεψαν από την απομόνωση, ενώ βρίσκονταν ακόμη σε θεραπεία», λέει ο Μ., οροθετικός. Αρκετοί πάσχουν από ηπατίτιδα, ενώ οι κρατούμενοι καταγγέλλουν και ελλείψεις σε φάρμακα. «Οι νοσηλευτές δεν μπαίνουν μέσα», λένε.

Ελλείψεις προσωπικού

Το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, θα πει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός. Οι μόνιμοι γιατροί είναι δύο. Εκτός από αυτούς κάποιοι άλλοι έρχονται για επίσκεψη ή εφημερία. «Η κατάσταση είναι τραγική. Η απομόνωση είναι στοιχειώδης και η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ. Οι εργαζόμενοι συχνά λένε ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε κολλήσει τίποτα», προσθέτει.

Φορείς
Πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης

Οι νοσηλευόμενοι του «Αγιος Παύλος» που κάνουν απεργία πείνας και αποχή από τη φαρμακευτική αγωγή αντιδρούν στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε όσους έχουν καταδίκες μέχρι 10 χρόνια (εξαιρούνται οι καταδικασμένοι για τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα κ.ά.), εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάνουν λόγο για «άδικη και μεροληπτική διάταξη» που ωφελεί λίγους. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν πως αναμένεται να αποφυλακιστούν μέχρι 100 κρατούμενοι.

Οι φωτογραφίες που ανέβασαν οι κρατούμενοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εκκλήσεις για βοήθεια προκάλεσαν το σχόλιο του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, που εξέφρασε την ανησυχία του.

Ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Μ. Σκανδάμης επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς ο υπερσυνωστισμός εγκυμονεί κινδύνους, διευκρινίζοντας πάντως ότι επιχειρείται να απομονώνονται όσοι πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα. Την προβληματική κατάσταση λόγω υπερπληθυσμού έχουν διαπιστώσει πολλοί φορείς. «Δεν υπάρχει χώρος για τους κρατουμένους-νοσηλευόμενους κι από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματα», τονίζει η Αννα Καβούρη, από τη ΜΚΟ Κέντρο Ζωής.

Για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, «με εμφανή τα προβλήματα από τους περιορισμένους χώρους και τον μεγάλο αριθμό ατόμων» κάνει λόγο και η Μαρία Δημητριάδη, από τη ΜΚΟ Θετική Φωνή. Σε ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως: «Οι οροθετικοί από φυλακές όλης της χώρας στέλνονται στον Κορυδαλλό είτε έχουν νοσήσει είτε όχι. Κατά τους γιατρούς οι 110 οροθετικοί θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά να παραμένουν στις φυλακές σε καλές συνθήκες διαβίωσης. Τώρα στοιβάζονται σε ακατάλληλο περιβάλλον, με κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας C».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου