ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές: Αποχή καθηγητών από τη βαθμολόγηση γραπτών

πανελλαδικές-αποχή-καθηγητών-από-τη-β-23306

Σε αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων για σήμερα Τρίτη καλεί τους καθηγητές η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις ΣΥΝΕΚ, Παρεμβάσεις, ΠΕΚ. Οι καθηγητές αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και ΓΕΛ.

Για το μεσημέρι, η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους βαθμολογητές να απέχουν από όλα τα βαθμολογικά κέντρα την Τρίτη 23/06/2020. Η αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικώς Εξεταζομένων Μαθημάτων εντάσσεται στο πλαίσιο άλλων κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 23/06/2020 στις 13:00.

Ως γνωστόν πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και ΓΕΛ που δεν επιχειρούν απλά την αυξομείωση μαθημάτων, όπως συνηθίζεται επί πολλές δεκαετίες, αλλά χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, καταργούν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο ΓΕΛ, το μάθημα της έρευνας (project), μειώνουν τις ώρες της οικιακής οικονομίας στο Γυμνάσιο και πλήττουν τις οικονομικές επιστήμες στο ΓΕΛ.

Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας οραματίζεται ένα σχολείο αποστεωμένο από κάθε έννοια κοινωνικών αξιών, έρευνας, τέχνης το οποίο θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των πανεπιστημίων

Παράλληλα, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΓΕΛ, με τις καταργήσεις μαθημάτων αφήνει έκθετους/ες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί από τα ΤΕΙ) και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι ),εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι και Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο.

Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ ΓΕΛ, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.

• Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά την Τρίτη στις 13:00 στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας

• Να απέχουν από όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα και τη διόρθωση των Πανελλαδικώς Εξεταζομένων Μαθημάτων την Τρίτη 23/06/2020

Κατά της απόφασης για αποχή η ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών διαχώρησε πλήρως τη θέση της από την απόφαση της πλειοψηφίας για αποχή των βαθμολογητών των Πανελλαδικών Εξετάσεων τονίζοντας ότι αρνείται να συμμετάσχει στο διχαστικό παιχνίδι μεταξύ των ειδικοτήτων, που άλλοτε “κερδίζουν” και άλλοτε “χάνουν”. “Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΟΛΜΕ για αποχή από τη διόρθωση των Πανελληνίως Εξεταζόμενων μαθημάτων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατασυκοφάντηση του κλάδου στην κοινή γνώμη από τους γνωστούς δημοσιογράφους και στον ευτελισμό της όλης προσπάθειας που γίνεται, για να πετύχουμε την εργασιακή εξασφάλιση των θιγόμενων συναδέλφων”.

Πάντως, την απόφαση της ΟΛΜΕ στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των καλλιτεχνικών μαθημάτων, των κοινωνικών επιστημών, της οικονομίας, της γεωπονίας και των φυσικών επιστημών.

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου που ανακοινώθηκαν, χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, καταργούν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο ΓΕΛ, το μάθημα της έρευνας (project), μειώνουν τις ώρες της οικιακής οικονομίας στο Γυμνάσιο, πλήττουν τις οικονομικές επιστήμες στο ΓΕΛ και μειώνουν τις ώρες φυσικής, χημείας και βιολογίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Από τα νέα ωρολόγια προγράμματα, είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας οραματίζεται ένα σχολείο αποστεωμένο από κάθε έννοια κοινωνικών αξιών, έρευνας, τέχνης το οποίο θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των πανεπιστημίων

Παράλληλα, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΓΕΛ, με τις καταργήσεις μαθημάτων αφήνει έκθετους/ες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, ώρα 13:00, στο Υπουργείο Παιδείας (Νερατζιώτισσα).

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου