ΕΛΛΑΔΑ

«Με χτυπούσαν 4 λεπτά, κανείς δεν επενέβη»: Τι δήλωσε ο δημοσιογράφος που ξυλοκοπήθηκε

με-χτυπούσαν-4-λεπτά-κανείς-δεν-επενέβ-231689

Ο Θωμάς Ιακόμπι, Γερμανός δημοσιογράφος και ανταποκριτής γαλλόφωνων μέσων δέχθηκε βίαιη επίθεση στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου κατά του προσφυγικού.

Ομάδα ακροδεξιών τον αναγνώρισε, την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στην πλατεία Συντάγματος, ζήτησαν τα στοιχεία του και όταν αρνήθηκε να τα δώσει τον χτύπησαν και του πήραν τον εξοπλισμό. Τι δήλωσε ο ίδιος.

“Πέρσι σχεδόν την ίδια μέρα, έγινε το ίδιο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν γιατί μαζί με την Ανζελίκ Κουρούνη είχαμε κάνει την ταινία “Χρυσή Αυγή: Μια προσωπική υπόθεση”.

Σήμερα μου την πέσανε και επί τέσσερα λεπτά με χτυπούσαν μέχρι που ήρθαν τα ΜΑΤ και εξαφανίστηκαν δια μαγείας.

Κανείς δεν επενέβη, αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό, όχι ότι μου την έπεσαν οι φασίστες, δεν περίμενα κάτι άλλο από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουν τίποτα άλλο μέσα στην γκάμα δραστηριοτήτων τους παρά βία και μίσος. Χαίρομαι που για δεύτερη φορά ήμουν τυχερός και δεν έβγαλαν μαχαίρι, γκλομπ ή σιδερογροθιές, όπως με τον Παύλο Φύσσα.

Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου σήμερα, όμως έκανα πάλι λάθος. Δεν είναι όμως λόγος να κρυφτώ και δεν θα φοβηθώ. Θα βγει κι αυτό στην δεύτερη ταινία που ετοιμάζουμε τώρα για τη Χρυσή Αυγή”.

Δηλώσεις Στέλιου Πέτσα

“Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: “Η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας.

Η στάση της κυβέρνησης παραμένει αμείλικτη απέναντι στις δυνάμεις της βίας και των άκρων που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Οι αρμόδιες αρχές ήδη ερευνούν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη”.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

“Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών στον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Deutsche Welle, Θωμά Ιακόμπι.

Ο Γερμανός συνάδελφος δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και τον αναγνώρισε καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τους τραμπουκισμούς, τη βιαιότητα, τη βάναυση και προκλητική συμπεριφορά, καθώς και τη συνεχή στοχοποίηση των δημοσιογράφων εκ μέρους ακροδεξιών στοιχείων.

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας και στο βαθμό που της αναλογεί, θα αντισταθεί σε κάθε εκδήλωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ πρέπει να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας”.

Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό – Θύμα ξανά ο Ιακόμπι

Τον Ιανουάριο του 2019 κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, ο Θώμας Ιακόμπι, που κάλυπτε το γεγονός, είχε δεχθεί ξανά επίθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ομάδα ακροδεξιών τον είχε πλησιάσει ρωτώντας τον αν “έκανε το ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή” και στη συνέχεια τον γρονθοκόπησαν.

Το tweet της συναδέλφου του Αντζελίκ Κουρούνη.

“Χρυσή Αυγή: Μια Προσωπική Υπόθεση”

Πρόκειται για μια ταινία διάρκειας 90 λεπτών που περιλαμβάνει υλικό το οποίο συνέλεγε η Αντζελίκ Κουρούνη από το 2009 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2015.

Με συνεργάτες τον Θωμά Ιακόμπι για το σενάριο και την ηχοληψία και τον Αντώνη Δημόπουλο και τον Λουκά Σταμέλλο κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ, που όχι μόνο βραβεύτηκε διεθνώς, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως τεκμήριο στη δίκη του ακροδεξιού μορφώματος.

Σε συνέντευξη στο News 24/7 η Αντζελίκ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά “Δεν πιστεύω ότι θα μορφώσεις τον φασίστα εύκολα. Αλλά μπορείς να προπαγανδίζεις το πώς δρουν, το πώς συμπεριφέρονται, ώστε τελικά να αλλάξεις το περιβάλλον που γεννά φασίστες”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου