ΕΛΛΑΔΑ

Στους 61 οι νεκροί από την εποχική γρίπη

στους-61-οι-νεκροί-από-την-εποχική-γρίπη-229774

Δύο έως τρεις θανάτους λόγω γρίπης «μετράμε» καθημερινά στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν χάσει τη ζωή τους 61 άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί παρόλο που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ενημέρωση. Αναφερόμενος στα αντιγριπικά εμβόλια είπε ότι πράγματι αυτή την περίοδο παρατηρείται έλλειψη, καθώς οι παραγγελίες έγιναν βάσει της περυσινής χρονιάς η οποία ήταν ηπιότερη. Πλην όμως, όπως πρόσθεσε, η εποχή του εμβολίου έχει περάσει, αφού σε δύο τρεις εβδομάδες η πορεία της γρίπης θα είναι πτωτική.

Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να επισκεφθούν το γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι στη διάθεση των πολιτών.

Η φετινή επιδημία συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται στην εντατική (59 μέχρι σήμερα) και θανάτων (55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους), ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με χρόνια νοσήματα.

Για τα άτομα αυτά, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έγκαιρη έναρξη αντιικής θεραπείας μειώνει τις επιπλοκές.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει καταληφθεί από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» τονίζει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγητής κ.Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης»αναφέρει.

Όπως σημειώνει, «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου